Suspectul din cazul Ţundrea, demascat astăzi

Anchetatorii au redeschis dosarul în cazul Ţundrea pentru că au indicii că altcineva a comis faptele pentru care gorjeanul din Pojogeni a făcut 12 ani de puşcărie. Ancheta este condusă direct de către procurorul şef Marius Iacob, din cadrul Parchetului General, care ieri a venit la Târgu Jiu, el aşteptându-l azi la birou pe cel suspectat că ar fi săvârşit, de fapt, faptele din 1992. Gheorghe Avram este suspectat de sătenii din Pojogeni că ar fi comis oribila crimă.

Mai multe persoane au fost audiate, ieri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în dosarul crimei pentru care Marcel Ţundrea a executat 12 ani de închisoare, cercetările fiind coordonate direct de procurorul Marius Iacob – şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General.

Iacob a venit ieri la Târgu Jiu şi a precizat că va rămâne aici mai multe zile, el având programate mai multe audieri în acest dosar. „S-a format un nou dosar de urmărire penală după ce Marcel Ţundrea a fost găsit nevinovat. Pe baza probelor administrate anterior şi a probelor ştiinţifice am stabilit cu certitudine că autorul este o altă persoană. Audiem persoane, îl audiem şi pe suspect, dacă vrea să dea declaraţie, pentru că are dreptul să nu dea nicio declaraţie. A fost chemat la audieri la Bucureşti şi a refuzat să se prezinte. Va fi citat şi pentru marţi”, a menţionat Iacob.

Iacob a mers la faţa locului

Procurorul Marius Iacob a anunţat iniţial că azi va efectua o reconstituire la faţa locului a evenimentelor care au dus la condamnarea lui Marcel Ţundrea la 25 de ani de închisoare. Reconstituirea este însă prea mult spus, ieri el mergând la Pojogeni, fără presă, pentru a vedea locul unde s-a întâmplat nenorocirea. A fost însoţit doar de fratele victimei, Cristinel Gherasie fiind un fel de „ghid” local. Iacob nu a făcut public numele suspectului, menţionând că identitatea persoanei respective va fi aflată cel mai probabil pe parcursul acestei zile, suspectul Gheorghe Avram fiind aşteptat la Parchet pentru audieri.

Rudele, la audieri

La Parchet s-au şi prezentat mai multe persoane pentru a fi audiate, printre care şi sora şi fratele tinerei găsite decedate în 1992, aceştia exprimându-şi convingerea că adevăratul autor va fi descoperit în cele din urmă.

Ileana Băncilă crede că ar trebui traşi la răspundere şi Poliţie pentru că „atunci când a fost anunţată dispariţia fetei au spus că nu au timp“.

De asemenea, fratele fetei moarte în urmă cu aproape două decenii spune că are încredere în testele ADN şi în noua anchetă ce se derulează acum. „ADN-ul este ultima soluţie, cu asta nu se mai minte. Numai să nu fi făcut ei vreo şmecherie la probe, să schimbe pe acolo. Pe criminal să-l prindă şi să-l aresteze acolo unde îi e locul că poate mai face şi alte prostii. Norocul cu ADN-ul, că dacă ne lăsam după martori, ăştia mai pot minţi, aşa cum s-a şi întâmplat”, spune Cristinel Gherasie.

Procurorii, audiaţi şi ei

Faptele anchetate acum de Iacob au avut loc în satul Pojogeni, din apropiere de Târgu Cărbuneşti, acolo unde, în iunie 1992 a fost găsită moartă Mioara Gherasie, o fată de 13 ani. Aceasta a fost atunci violată şi apoi ucisă cu pietre, faptele producându-se în apropierea locuinţei lui Ţundrea, bărbatul devenind principalul suspect al anchetatorilor. Marcel Ţundrea a fost condamnat ulterior la 25 de ani de închisoare pentru viol şi crimă, în anul 2004 un test ADN confirmând că altcineva comisese faptele. Bărbatul executase însă deja 12 ani din pedeapsă, iar în ianuarie 2007 a decedat din cauza problemelor de sănătate pe care le avea din perioada de detenţie. Ancheta din anii 90 a fost condusă de procurorul Ion Diaconescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, procurorul Marius Iacob declarând că în perioada în care se va afla la Târgu Jiu va audia şi o parte din persoanele care s-au ocupat de investigaţiile care au dus la condamnarea lui Ţundrea, nefiind însă certă luarea la întrebări a lui Diaconescu.

„Despre suspect am auzit că ar fi Avram Gheorghe, dar nu l-am mai văzut prin sat în ultima vreme. Oricum, prin Pojogeni mai sunt vreo 3-4 crime şi tot nerezolvate”

Ileana Băncilă, sora victimei

„S-a format un nou dosar de urmărire penală după ce Marcel Ţundrea a fost găsit nevinovat“

Marius Iacob, procuror

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: