Sute de localnici din Peştişani, de o lună fără curent electric

Peste 80 de familii din colonia Peştişani au fost lăsate fără energie electrică de aproape patru săptămâni. Asta pentru că societatea deţinută de consiliul local, cea care încasează banii pentru utilităţi, nu mai plătit dările către furnizorul de energie. Localnicii de acolo, printre care copii şi suferinzi, trebuie să se descurce acum la lumina lumânării. Autorităţile locale dau asigurări că vor rezolva problema curentului, însă abia peste alte câteva săptămâni.

Peste 360 de oameni din Peştişani stau în locuinţele care au aparţinut cândva societăţii ACH. Cinci dintre ei au mers ieri în audienţă la prefectul de Gorj, în speranţa că le vor fi rezolvate problemele cu energia electrică. Oamenii spun că sunt aproape patru săptămâni de când sunt nevoiţi să stea fără curent.

Locuinţele acestora sunt în patrimoniul societăţii SC Util Bonus SRL, societate al cărui acţionar majoritar este consiliul local Peştişani. Societatea le-ar fi primit cu titlu gratuit de la Hidroconstrucţia în urmă cu câţiva ani. Chiria şi utilităţile sunt plătite de către locatari la societatea consiliului local, care nu a plătit mai departe furnizorul de energie electrică, respectiv societatea Succes. Aceasta din urmă a intrat în posesia transformatorului din zonă după ce în urmă cu un an a plătit datoriile SC Util Bonus SRL către CEZ, de ordinul a câteva sute de milioane lei vechi.

Furnizorul de energie, neplătit de nouă luni

Oamenii spun că mare parte dintre ei şi-au plătit facturile la curent, iar datoriile pe care le înregistrează la societatea consiliului local sunt în mare parte pentru chirie. În acest context, locatarii sunt disperaţi şi nu ştiu cui să mai ceară ajutorul pentru a rezolva problema energiei electrice. “Noi, toţi locatarii plătim la dumnealor acolo şi dânşii nu au mai plătit la Succes de nouă luni şi pe considerentul acesta ne-au luat curentul. Sâmbătă se face o lună de când stăm fără curent, noi am plătit banii, mai sunt câteva familii care poate nu au plătit chiria, dar curentul a fost plătit de toată lumea. Sunt copii mici, avem bolnavi de cancer, de diabet care îşi fac dozele la lumina lumânării. Suntem 84 de familii care stăm fără curent, circa 360 de persoane. Am fost şi acum două săptămâni în audienţă la prefect şi nu s-a rezolvat nimic”, a spus Vasile Popescu, locatar.

Fără curent în toiul verii

Printre locatarii rămaşi fără energie electrică se află şi persoane care suferă de anumite afecţiuni. Oamenii spun că nu mai pot rezista în aceste condiţii. “Este foarte greu. Eu sunt în vârstă, bolnavă cu inima. Când mă scol să iau pastilele nimeresc alte pastile, pentru că nu văd noaptea pe beznă. Eu sunt la regim din cauza bolii, mâncarea nu am unde să o ţin, că frigiderul nu merge fără curent. Foarte greu se trăieşte, sunt multe familii care sunt în situaţia asta”, a spus Georgeta Bolozănescu.

Viceprimarul, invitat la discuţii

Este pentru a doua oară când locatarii acestor locuinţe merg în audienţă la prefectul de Gorj pentru a-i face cunoscute problemele lor. Prefectul Teodorescu spune că va purta discuţii cu viceprimarul pentru a găsi o soluţie, pentru ca oamenii să beneficieze de energie electrică. “Am convocat pentru joi dimineaţa pe domnul viceprimar şi pe doamna secretară pentru a vedea în ce stadiu au mai ajuns cu discuţiile. Să vedem exact care este situaţia cu proprietatea acolo. După ultima discuţie avută cu dumnealor, rămăsese să găsească o soluţie pentru a acoperi şi datoria pe care o are societatea Util Bonus către  Succes, dar şi să găsim o modalitate prin care persoanele să-şi plătească datoriile către societate. Vom găsi o posibilitate prin care persoanele să aibă energie electrică”, a declarat Claudiu Teodorescu, prefectul de Gorj.

Încă trei săptămâni fără curent

Viceprimarul din Peştişani spune însă că poate abia peste câteva săptămâni se va rezolva problema energiei electrice. Se încearcă împroprietărirea locatarilor pe locuinţele respective pentru a-şi putea deschide partide la curent. “Noi acum încercăm să-i facem proprietari, să deschidem partidă pentru fiecare locatar de acolo, să le putem vinde apartamentele. Nu au curent pentru că s-au adunat datorii foarte mari. Sunt cetăţeni care sunt la zi cu totul, pentru care într-adevăr nu este corect. Abia acum încercăm să intrăm în legalitate, aşa cum ar fi trebuit să se procedeze mai demult. Vrem ca în două-trei săptămâni să le dăm drumul la curent, dar întâi să mai încasăm şi să achităm din datorii”, a precizat viceprimarul din Peştişani, Ilie Fuiorea.  

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: