Tăieri de salarii în CE Oltenia. Salariaţii TESA, afectaţi!

Nu se termină o reorganizare că începe alta la Complexul Energetic Oltenia (CEO)! De această dată, vizat este personalul TESA, care va fi plătit după o nouă grilă de salarizare, pe cinci trepte, conform unei hotărâri care contrazice prevederile Contractului Colectiv de Muncă. În acest fel, pierderile la salarii ar fi între 100 şi 1000 de lei, începând cu 1 mai. Sindicatele din minerit şi energie se opun, menţionând că evaluările personalului în vederea încadrării într-o anumită treaptă sunt subiective, iar scopul este acela de a tăia din salarii.

1 Mai muncitoresc sărbătorit cu reduceri de salarii la CE Oltenia. Managerul Laurenţiu Ciurel nu a uitat nici de salariile mari ale personalului din birouri. Liderii de sindicat au confirmat că circulă un proiect cu o nouă grilă de salarizare. Practic, vor fi cinci trepte de salarizare pentru directori, şefi de birouri, departamente, etc. Liderul de la Cariera Lupoaia, Nicolae Bădiţă, a declarat că acest proiect are drept scop salarizarea unitară prin care „să se plătească locurile de muncă, nu persoanele“.

Ultima reorganizare, acum o lună

Supărat este şi liderul Marin Golea. Acesta spune că sindicatele se opun acestui proiect prin care se vor reduce cu siguranţă salariile oamenilor. Mai mult, acesta se îndoieşte că evaluările vor fi obiectiv realizate. Golea dă exemplul unui director recent numit în funcţie. El nu cunoaşte subalternii, cum îi poate evalua serios şi corect, se întreabă Golea. „Ni s-a prezentat un proiect cu nivele de salarizare, de la 1 la 5, directori, şefi de birou, etc. Am înţeles că ar dori aplicarea lui de la 1 mai. Ne opunem pentru că noi credem că este o încercare de a influenţa salariile, pentru că suspectăm că se vrea o reducere a fondului de salarii. De asemenea, noi în Contractul de muncă avem prevăzut că abia în 2014 discutăm despre salarizare“, a declarat Golea. Acesta a menţionat că sindicatele au cerut o simulare a acestor trepte pentru salariaţi, pentru a observa cât de mari vor fi schimbările în lefurile oamenilor. „Vor fi afectaţi foarte mulţi oameni. Mai este şi subiectivismul celui care îi evaluează. Numai ce s-a produs o reorganizare, de la 1 aprilie, au fost numiţi oameni în fruntea unor unităţi sau pe anumite funcţii pe care nu le-au avut până acum. Cum poate evalua el pe cineva dacă e acolo de la 1 şi nu-i cunoaşte?“, se întreabă Golea.

Tăieri de până la 1.000 de lei

Sindicalistul Golea a menţionat că administraţia le-a comunica faptul că banii economisiţi în urma acestei grile de ierarhizare la TESA vor ajunge la partea de producţie, în cariere. „Ei spun că banii se vor da la cariere, dar nu se spune unde. Acum totul este blocat la cariere, după reorganizarea de la începutul lunii, cu  distribuirea bugetului pe unitate. Şi nu aşa se face. Tăind de la cei din complexe“, a spus Golea.

De asemenea, se pare că în companie există persoane care au rămas cu aceleaşi salarii de pe vremea când erau şefi. Pe de altă parte, noua grilă ar duce la situaţia în care mai mulţi oameni buni sistem ar părăsi compania. Liderul minerilor din Rovinari mai precizează că reducerile din salarii ar pleca de la 100 de lei şi ar ajunge până la 1000 de lei. „Este vorba despre câteva sute de oameni care ar fi afectaţi. Dacă s-ar reduce cu 2-4 clase asta ar însemna o diminuare de 100-200 de lei sau chiar 1000 de lei“, a încheiat acesta, care aşteaptă acum evaluările făcute de conducerea CEO.

Directorul de Resurse Umane din CE Oltenia, Ion Răuţ, nu a răspuns ieri la telefon pentru a comenta reaşezarea salariilor personalului TESA. În luna ianuarie însă, managerul Laurenţiu Ciurel anunţa faptul că în complex lucrează 2.300 de salariaţi TESA, iar mulţi nu îşi justifică activitatea. „Nu o să mai putem ţine 2300 de TESA. Nu se justifică. Dacă are o diplomă de inginer, dar nu a lucrat niciodată în producţie va trebui să meargă, chiar dacă are 40 de ani. Aşa era odată, întâi în producţie şi apoi la Comercial“, spunea atunci Ciurel, cu precizarea că ar fi suficienţi 1.300-1.400 de salariaţi TESA.

GRILĂ

Potrivit unor surse din cadrul companiei, simulările după noua grilă au fost deja făcute pentru conducere, urmând personalul de execuţie. Se pare că cele patru sucursale, Turceni, Rovinari, Craiova şi Işalniţa au fost încadrate pe două niveluri. Adică, Turceni şi Rovinari pe nivelul 1 şi Işalniţa şi Craiova pe doi. Practic, un director de la Turceni va avea salariu mai mare decât cel de la Craiova. Mai departe, apar cinci trepte de salarizare.

SCRISOARE PIERDUTĂ

Hârtia care prevede această nouă grilă de salarizare, în condiţiile în care există una negociată în CCM, nu este semnată şi a apărut de nicăieri. Cu toate acestea, a reuşit să provoace teamă printre salariaţi. Proiectul vine la fix, dacă acesta se va aplica de la 1 mai, exact când tot personalul este în concediu de Paşti şi nu va avea ocazia să comenteze pe la serviciu.

SINDICATE

O problemă ar avea şi cei 38 de inspectori sociali. Aceleaşi surse spun că sindicaliştii vor fi încadraţi pe funcţiile pe care au calificare. Potrivit CCM, salariile sindicaliştilor sunt între 2.000 şi 7.000 de lei, dar în final, lefurile lor ar putea fi chiar înjumătăţite.

„Este o regândire a grilei de salarizare. Sunaţi la executiv, ei pot să vă dea detalii“.

Constantin Lăzăroiu, director Resurse Umane Divizia Minieră

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: