Tăieri de salarii la CE Oltenia

Aurel Medinţu, singurul director care mai scapă în presă adevăruri despre situaţia economică reală a Complexului Energetic Oltenia, a spus zilele trecute câteva lucruri îngrijorătoare. Primul ar fi acela că situaţia complexului energetic este în acest an mai rea decât era anul trecut. Asta în condiţiile în care 2013 a fost încheiat cu pierderi din activitatea de exploatare, cu venituri lunare diminuate în medie cu 600 de lei pentru cei 19.000 de salariaţi, cu investiţii realizate mai puţin de jumătate decât se planificase, cu scăderi dramatice ale producţiei de cărbune şi vânzării de energie etc.

Medinţu a continuat spunând că societatea nu are contracte pentru 2015, nici cât să acopere producţia unui grup. Asta pentru că se încearcă vânzarea la 184-185 lei/MWh, deşi cumpărătorii oferă în jur de 170 lei. Asta înseamnă că este obligatorie reducerea costurilor, explică Medinţu, care mai spune că pentru asta ar trebui să înceapă în toamnă negocierea unui nou contract colectiv de muncă. Şi aici s-a oprit Medinţu cu veştile rele, dar continuarea este uşor de intuit.

CE Oltenia doreşte să înceapă chiar din toamnă negocierea unui Contract Colectiv de Muncă, pentru ca acesta să fie aplicabil de la 1 ianuarie 2015. Anul acesta, suntem deja în august şi nu s-a început negocierea actului adiţional la CCM pe 2014, mai întâi pentru că nu era bugetul aprobat, apoi pentru că nu se ştie câte sindicate mai sunt şi câţi salariaţi are fiecare etc. Pretexte, nu motive, totul pentru ca administraţia să evite mărirea de salariu cerută de FNME şi acordarea unor drepturi pierdute în 2013, pe care salariaţii ar fi vrut să le recupereze. Dacă peste actul adiţional s-a sărit pentru că administraţia nu are bani, în ceea ce priveşte CCM pe anul viitor, lucrurile vor fi grăbite. Totul este ca Ion Ruşeţ şi Gabriel Căldăruşe să reuşească să înfiinţeze un sindicat majoritar, prin fuziunea actualelor sindicate afiliate la Federaţia Univers, sindicat care să accepte atât reduceri de venituri pentru salariaţi, cât şi concedieri colective fără plăţi compensatorii.

Ciurel a adus Complexul Energetic Oltenia într-o situaţie atât de rea, încât fără o restructurare profundă, societatea nu poate fi salvată. Măsurile dure care urmează vor mai fi negate probabil de administraţie şi de sindicatele aservite până la alegerile prezidenţiale, dar după aceea, cu sau fără Ponta preşedinte, va urma potopul.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: