Târg de joburi pentru femeile rrome

Aproximativ 70 de femei de etnie rromă au participat la un târg de joburi organizat, ieri, la Târgu Jiu. Deşi oferta locurilor de muncă a fost foarte vastă, doar puţine dintre acestea au reuşit să-şi găsească un serviciu din cauza lipsei studiilor. Angajatorii spun că se aşteaptă ca o parte dintre femeile selectate să nu se prezinte la locul de muncă.

Un târg de joburi pentru femeile rrome a fost organizat ieri la Târgu Jiu în cadrul proiectului “FEMRROM” derulat prin intermediul Ministerului Muncii. La eveniment au participat zeci de femei care au finalizat programe integrate de formare profesională în speranţa că vor primi oportunitatea de a-şi demonstra eficienţa şi competitivitatea pe piaţa muncii. “Femeile de etnie rromă care participă la acest eveniment au trecut prin mai multe etape de pregătire: au fost informate, consiliate, instruite profesional şi acum îşi doresc să îşi găsească un loc de muncă. Târgul de joburi este organizat în cadrul proiectului FEMRROM şi are ca scop îmbunătăţirea accesului femeilor rrome pe piaţa muncii. În cadrul unui atelier de consiliere care s-a desfăşurat anul trecut au participat aproximativ 200 de femei din Gorj”, a declarat Ştefania Andreeescu, reprezentantul Ministerului Muncii. Aceasta a mai precizat că femeile de etnie rromă au urmat inclusiv cursuri de contabilitate primară şi IT.

Selecţia, îngreunată de lipsa studiilor

La târgul de joburi au participat 15 angajatori care au oferit 225 de locuri de muncă. Oferta a cuprins atât posturi pentru persoanele cu studii medii cât şi pentru cele cu studii superioare, precum: ospătar, bucătar, sudor, confecţioner îmbrăcăminte, dulgher, agent de asigurări, inginer constructor, inginer electromecanic etc.

Organizatorii târgului spun că selecţia a fost îngreunată din cauza lipsei studiilor. “Femeile de etnie rromă nu au un nivel de studii ridicat şi ca atare este foarte greu să le selectăm. Cele mai multe au doar câteva clase, maxim 8-10 clase”, a precizat Ştefania Andreescu. La rândul lor angajatorii spun că se aşteaptă ca şi din cele selectate o parte să nu se prezinte la locul de muncă. “Avem posturi vacante de sudor şi inginer în construcţii. Până în prezent nu am selectat pe nimeni întrucât nu au pregătirea necesară. În orice caz, din experienţa târgurilor de joburi la care am mai participat, ne aşteptăm ca şi în cazul în care vom reuşi să selectăm câteva femei o parte dintre ele să nu se prezinte la locul de muncă”, a declarat Maria Meleca, reprezentantul unei firme de construcţii.

La rândul lor femeile rrome spun că nu vor refuza nici un loc de muncă. “Am făcut cursuri de lucrător în pensiune turistică, însă vreau să-mi găsesc un serviciu. Dacă mi se va oferi vreun loc de muncă, indiferent ce, nu voi refuza”, a declarat Maria Opriţa, în vârstă de 37 de ani.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: