Târgu Jiu: Casa de Cultură, ruina de la kilometrul zero

Primăria Târgu Jiu a abandonat Casa de Cultură, deşi avea toate pârghiile să o cumpere şi să o redea cetăţenilor din municipiu. Fundaţia care deţine prin mijloace dubioase clădirea a intrat în insolvenţă în 2010, Casa de Cultură fiind acum administrată de un lichidator judiciar. Din puţinele chirii, clădirea nu poate fi întreţinută, dar cei care au de recuperat bani de la Fundaţia CCS – primăria Târgu Jiu şi Fiscul – nu au cerut scoaterea la vânzare a clădirii care se degradează pe zi ce trece. Primarul Cârciumaru spune că nu primăria e de vină, ci lichidatorul care nu vrea să scoată clădirea la vânzare. Acesta din urmă spune însă că abia acum o lună a fost clarificată situaţia juridică a terenului.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu devine pe zi ce trece o ruină în care plouă şi este ingrasie, chiar dacă pe dinafară parte solidă. Primăria Târgu Jiu a cerut insolvenţa fundaţiei care o deţine, din cauza neplăţii impozitului pe clădire. Din 2010, clădirea nu a fost scoasă la vânzare, ci lăsată să se degradeze. Soluţia decentă pentru oraş este scoaterea ei la vânzare de către lichidator şi cumpărarea de către autorităţile locale, care o pot reabilita pe fonduri europene.

Primăria dă vina pe lichidator

Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a spus că există dorinţă din partea Consiliului Local să cumpere imobilul, cu sprijin financiar de la Consiliul Judeţean şi chiar de la Guvern, însă a precizat că lichidatorul judiciar se opune. Primăria Târgu Jiu are de recuperat sute de mii de lei, din taxe și impozite, și este creditorul principal. Un alt creditor este Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj. "Noi ne-am arătat disponibilitatea, deci pe noi ne poate considera că suntem de acord. De atâtea ori ne-am arătat disponibilitatea de a cumpăra, alături de Consiliul Județean, și cu sprijin de la Guvern, pentru că ar fi prea scump și nu ne permitem. Din câte am observat eu, lichidatorul este cel care nu vrea să vândă. Nu știu ce interese are, probabil că speră să obțină o sumă mult mai mare față de ceea ce oferă Consiliul Local sau Consiliul Județean. Sunt și alte interese din partea celor care au închiriat în momentul de față", a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.

Punctul de vedere al primarului este surprinzător, câtă vreme creditorul principal îi poate indica lichidatorului ce măsuri să ia. Şi cei de la Finanţe, celălalt creditor, spun că lichidatorul este cel care decide se întâmplă cu Casa de Cultură. "Este în procedura de insolvență-faliment din 2010 și nu mai putem aplica nicio formă de executare în situația aceasta. Noi, în adunările creditorilor solicităm valorificarea bunurilor, e normal, facem la toți cei care sunt în procedura insolvenței, dar totul depinde de lichidator. Nu noi ne ocupăm. Și nici nu suntem creditori majoritari. Avem de recuperat circa 200.000 lei. Asta este procedura", a explicat Marin Ciumag, șeful AJFP Gorj. 

Urmează o nouă întâlnire a creditorilor

Lichidatorul spune că în acest caz este vorba de mai multe proceduri, nu doar de cererea creditorilor de a fi scoasă spre vânzare. Acesta a precizat că vor fi organizate noi întâlniri cu creditorii pentru a fi luată o decizie referitoare la soarta Casei de Cultură. "Terenul aferent Casei de Cultură era al statului român. Autoritățile din Târgu Jiu au terenul de 5000mp de circa o lună. Acum o să încercăm să intabulăm și noi clădirea pe terenul respectiv, vom cere acceptul primăriei. De asta nu se poate face nimic. O să vedem ce variantă se găsește să se stingă aceste datorii și care va fi destinația imobilului", a spus Emanoil Ciobanu, reprezentant Consulting Company.

ÎNCHIDERE

Sala de spectacole a Casei de Cultură din Târgu Jiu a fost închisă miercuri, 18 noiembrie, de pompierii gorjeni, asta după ce în urma unui control au descoperit nereguli grave privind siguranța la incendii. Municipiul a rămas practic fără sală de spectacole, cea de la „Elvira Godeanu” fiind doar pentru teatru.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: