Târgu Jiu: Cresc impozitele la bloc, scad la vile!

Consiliul Local Târgu Jiu a decis să majoreze impozitul local pentru cei care locuiesc la bloc şi să aplice o uşoară scădere pentru cei care stau la casă. La fel, au fost aplicate reduceri pentru cei care deţin mai multe imobile. Consilierii au votat vineri impozitele şi taxele pentru 2016, multe dintre ele fiind la nivelul maxim prevăzut de lege. Directorul Direcţiei de Venituri, Mariana Budulan, a dat exemplu că pentru un apartament de 54,5 mp impozitul în 2016 va fi de 165 lei, faţă de 147 cât a fost în 2015. Cei care au şi activităţi economice în spaţiile de locuit, vor plăti taxe de cinci ori mai mari decât în prezent.

Impozitul pe clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă va fi calculat în 2016 prin aplicarea unei cote de 0,09% din valoarea impozabilă. Valoarea impozabilă este calculată în funcţie de mai mulţi factori: zona în care este amplasată, vechimea clădirii, materialele din care este realizată. În schimb, persoanele fizice care deţin clădiri ce nu au destinaţie de locuit, plătesc o cotă de 0,5% din valoarea impozabilă. Cei care au acasă domiciliul fiscal al unei firme plătesc cota mai mare, de 0,5%, doar dacă au utilităţile înregistrate pe firmă sau dacă au şi activitate economică acolo. Aici intră toţi cei care au magazine în apartamentele de la parterul blocurilor, de exemplu.

Firmele care deţin clădiri de locuit plătesc un impozit de 0,2% din valoarea impozabilă, iar pentru clădirile destinate activităţii economice 1,5%. Impozitul pe clădiri este datorat pe întregul an fiscal de persoana care are în proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

De exemplu, valoarea impozabilă a unei clădiri de beton, care are utilităţi, va fi de 1.000 de lei/mp, faţă de 935 de lei cât a fost în 2015. La o clădire din lemn, valoarea impozabilă este de 300 de lei/mp dacă are utilităţi şi 200 dacă nu are.

Târgujienii mai plătesc la primărie taxe pe teren şi mijlocele auto, aici valorile fiind menţinute sau scăzute, dar şi alte zeci de taxe ocazionale.

Liberalii au cerut taxe locale mai mici

Liberalii au cerut în şedinţă aplicarea unei cote de 0,08% la valoarea impozabilă, în loc de 0,09%, dar social democraţii au respins propunerea. Consilierul PSD Iulian Dascăl a spus că este mai bine să fie calculat impozitul la o cotă de 0,09% asupra valorii impozabile a clădirii. "Este de preferat un impozit mai mare, pentru că va fi un pic mai mare la toată lumea, dar care va reuşi cât de cât să echilibreze bugetul pentru cei care lucrează cu aceşti bani, decât să plătim mai puţin, dar să-i punem pe oamenii care lucrează cu banii municipiului în dificultate lunar", a spus Iulian Dascăl.

Consilierul Eduard Berca a propus o cotă de 0.08%. Pesediştii i-au spus că în şedinţa de comisii a fost de acord cu 0,09%. „Prefer să fiu penibil şi să plătească oamenii mai puţin", a fost replica lui Berca. Viceprimarul Aurel Popescu i-a spus că are memoria scurtă: „Astăzi votaţi ceva, mâine veniţi şi declaraţi altceva".

Consilierii liberali au mai reclamat faptul că cei din aparatul primăriei nu le-au transmis proiectul pe e-mail aşa cum au stabilit la şedinţa pe comisii de marţea trecută şi astfel nu au putut să analizeze şi alte oportunităţi de echilibrare a bugetului.

Impozite majorate pentru clădirile nerezidenţiale

Persoanele fizice care au în proprietate o un apartament în care se desfăşoară activitate economică vor suporta o creştere de cinci ori a impozitului, spune consilierul liberal Mihai Paraschiv. "Persoanele care deţin clădiri nerezidenţiale, spaţiile comerciale, vor avea o creştere de 5 ori a taxelor plătite în acest moment. Eu am explicat că aceşti oameni n-au furat clădirile respective şi plătesc şi ei impozite pe chiria pe care o încasează 16%, 5,5% la CAS şi aşa mai departe. Dar tot pe cei care plătesc, e vorba de vreo 800 de persoane, trebuie să-i omorâm, să mărim taxele prin acest populism pe care l-aţi văzut în şedinţă", a mai spus consilierul Mihai Paraschiv.

„Am găsit de cuviinţă să diminuăm cota de impozit care în acest an era de 0.1% la 0.09% pentru marea majoritate a contribuabililor noştri care deţin clădiri rezidenţiale, adică clădiri destinate locuirii şi să stabilim o cotă de 0.5% pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea aceloraşi contribuabili, persoane fizice, deşi legea ne dădea posibilitatea să mergem până la 1.3% procent la care s-ar putea adăuga o cotă adiţională", a explicat directorul Mariana Budulan.

SCUTIRI

Sunt exceptate de la impozit clădirile monument istoric, cele folosite pentru servicii sociale, cele utilizate de organizaţii non-profit (cu aprobare individuală în consiliu), cele retrocedate în anumite condiţii, cele afectate de calamităţi în ultimii cinci ani sau cele aflate în proprietatea unor persoane cu venituri lunare brute sub 500 de lei.

ALTE TAXE

Unele taxe se menţin la fel anul viitor: 100 de lei pentru căsătorie în zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbători legale, 500 de lei pentru divorţ pe care administrativă, 400 de lei pentru oficierea căsătoriei în afara sediului primăriei. Taxa de parcare rămâne 120 lei pe an, iar viza anuală pentru taximetrişti de 140 de lei.

TAXE NOI

Consiliul Local Târgu Jiu a inventat şi câteva taxe noi, pe lângă cele câteva zeci existente. Astfel, eliberarea unei adeverinţe pentru APIA va fi taxată cu 10 lei, iar o copie xerox a unui document va fi taxat cu un leu pe pagina A4.

Vizualizări: 488

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: