Târgu Jiu face un pas spre UNESCO

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ va intra pe lista permanentă a patrimoniului mondial UNESCO. Declaraţia aparţine directorului Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Ovidiu Popescu, care în urma unei întâlniri cu ambasadorul României la UNESCO, Nicolae Manolescu, la care a participat şi primarul municipiului Florin Cârciumaru, a primit garanţia că nimic nu împiedică realizarea acestui obiectiv.

În prezent operele care fac parte din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ respectiv: Coloana infinitului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii si Poarta Sărutului sunt înscrise pe o listă provizorie a UNESCO. Potrivit directorului Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Ovidiu Popescu, Ansamblul „Calea Eroilor“  nu a intrat până acum pe lista permanentă a patrimoniului mondial din cauza nepăsării celor care s-au perindat pe la conducerea instituţiei.

Ambasadorul României la UNESCO, Nicolae Manolescu, susţine că acum nimic nu mai stă în calea acestui demers. „Nimic nu împiedică acest complex să intre pe lista UNESCO. Faptul că e din secolul XX sau nu, ci nu este din 18 sau 19 aşa cum spun unii, este   o naivitate dacă nu tendenţioasă, nu are nicio legătură una cu alta“, a declarat Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO.

Primele demersuri, în 1991

Potrivit directorului Ovidiu Popescu va dura foarte mult până când Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ va fi înscris pe lista permanentă a UNESCO din cauza formalităţilor ce trebuie făcute „Primele demersuri de introducere a Ansamblului „Calea Eroilor“ pe lista UNESCO au fost făcute în 1991, au fost înscrise pe listă ca necesitând restaurare, dar la un moment dat lucrurile au fost stopate, nu ştiu de ce. Noi am trimis la Ministerul Culturii o scrisoare de intenţie prin care solicităm iniţierea procedurilor de înscriere, o să mă lupt să se întâmple acest lucru pentru că atunci când se va întâmpla se vor rezolva toate problemele din jurul Ansamblului. Probabil va dura 2 sau 3 ani până când se va întâmpla acest lucru, dar consider eu că nu e târziu“, a precizat Ovidiu Popescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: