Târgu Jiu: Soluțiile candidaților la primărie pentru stimularea investițiilor

„Ce măsuri concrete vă asumați ca primar pentru stimularea investițiilor în Târgu Jiu în primul an de mandat?”, este întrebarea adresată de ziarul „Pandurul” candidaților la funcția de primar, la alegerile parțiale din 11 iunie 2017.

Răspunsul candidatului independent Viorel Caragea

1)    Crearea unei structuri în cadrul Primăriei Tg-Jiu pentru identificarea investitorilor dispuși să-și extindă afacerile (în special cei cu activități în producție). Angajații din cadrul acestei structuri vor participa la târgurile internaționale care întrunesc companii aflate în expansiune.

2)    Înființarea unui departament în cadrul primăriei care să ofere consultanță gratuită în vederea atragerii de fonduri europene pentru cetățenii din Tg-Jiu.

3)    Identificarea și publicarea tuturor terenurilor aflate în proprietatea primăriei care prezintă potențial pentru investiții private.

4)    Acordarea tuturor facilităților fiscale, în conformitate cu legislația în vigoare, pentru investitori. (de exemplu: scutirea de la plata impozitului pe clădiri, autovehicule etc).

5)    Organizarea de întâlniri anual sub egida primăriei între oamenii de afaceri și reprezentații inspectoratului școlar pentru pregătirea în cadrul unităților de învățământ a necesarului de specialiști pe domenii și calificări conform cerințelor. Cu prilejul acestor întâlniri pot fi identificate concret necesitățile pe termen mediu și lung (3 ani, 5 ani, 10 ani).

Răspunsul candidatului USR, Radu Miruță

Crearea unui grup de lucru profesionist în cadrul Primăriei Târgu Jiu, vorbitor de limbi străine, cu specialiști foarte bine conectați care să meargă la conferințe internaționale organizate de către companii, sau de către administrațiile locale din Europa de Sud-Est, unde să prezinte avantaje ce pot fi oferite de către Primărie: scutirea de taxe o perioadă de început, oferirea de spații pentru birouri timp de 1 an în clădirile deținute, traducerea cadrului legal și economic între mediul de afaceri din țara investitorului și România, o situație actualizată a oamenilor disponibili să se angajeze, cu pregătirea fiecăruia, cu așteptările salariale și cu experiența sa în câmpul muncii, planurile de învățământ actualmente studiate în cadrul facultăților existente la Târgu Jiu. 

Trimiterea către investitorii astfel contactați a unui raport din care sa reiasă în mod justificat un avantaj financiar față de alte județe, ex: un cost mai mare până la o autostradă ar fi compensat prin faptul că există multe persoane dornice să se angajeze, deci salarii de început mai mici, sau scutirea unui procent din impozitul datorat, ori promovarea realizată produselor firmei respective de către echipa locală de fotbal.

Răspunsul candidatului PSD, Aurel Popescu

Sunt iniţiatorul proiectului de hotărâre privind acordarea ajutoarelor de minimis de natura reducerilor de la plata impozitelor, pe clădiri şi pe terenuri pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în vederea atragerii de investiții și crearea de noi locuri de muncă în municipiul Târgu Jiu, proiect ce urmează a fi înaintat spre analiză Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu. Facilităţile fiscale vor fi acordate proporțional cu numărul de locuri de muncă create ca urmare a realizării investiţiilor.

În conformitate cu prevederile art. 456 alin. (2) lit. l şi art. 464 alin. (2) lit. k din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, actualizat, consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri şi pe teren datorate pentru  clădirile şi terenurile aflate în proprietatea operatorilor economici, în condițiile elaborării unor scheme de ajutor de stat/de minimis având un obiectiv prevăzut de legislația în domeniul ajutorului de stat.

De asemenea, voi continua proiectele de modernizare a infrastructurii de transport (reabilitare de străzi) și de fluidizare a traficului  pentru a permite creșterea profitabilității prin reducerea cheltuielilor de operare a vehiculelor și scăderea timpilor de transport. Totodată avem în vedere și modernizarea și extinderea transportului în comun.

Așa cum se regăsește și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, voi accelera procesul de crearea a portalului de promovare a resurselor locale de investiții și amenajarea corespunzătoare a terenurilor neutilizate, în scopul valorificării acestora, astfel încât investitorii să aibă acces rapid la informații privind posibilitatea dezvoltării unei afaceri pe teritoriul orașului nostru.

Răspunsul candidatului PNL, Marcel Romanescu

Conform programului pe care l-am propus deja cetățenilor municipiului Târgu Jiu, în ceea ce privește atragerea de investiții aici am în vedere o serie de măsuri, printre care:

- reducerea fiscalității aplicată companiilor;

- un pachet de facilități oferite investitorilor care creează locuri de muncă;

- înființarea unei Asociații Intercomunitare de Dezvoltare axată pe poli de interes în strânsă conectivitate cu localitățile limitrofe;

- crearea unei direcții în cadrul primăriei pentru accesarea de fonduri europene care să ajute și cetățenii ce doresc să-și facă o firmă și să acceseze astfel de fonduri, oferindu-le, în primul rând consultanță;

- adoptarea unor hotărâri de consiliu local referitoare la procedura de acordare a ajutoarelor de minimis de natura reducerilor de la plată a impozitelor pe clădiri și terenuri pentru întreprinderile mici și mijlocii în vederea atragerii de investiții și crearea de noi locuri de muncă.

Dar toate acestea nu ar conta foarte mult dacă nu lași firmele să se dezvolte. Așadar, intenționez să mă asigur personal că absolut toate firmele din acest oraș vor fi lăsate să se dezvolte. Nu vor mai exista niciun fel de presiuni asupra lor, nu vor fi favorizate unele în detrimentul altora, se va termina cu clientelismul politic, cu licitațiile trucate, cu banii din buget direcționați spre nu știu ce firme de partid.

Răspunsul lui Eduard Lădaru, candidatul ALDE

rogramul meu electoral se intitulează – Târgu Jiu, oraș al prosperității. Prosperitatea municipiului Târgu Jiu poate fi asigurată doar de o economie de piață preponderent privată, care să fie puternică. Viziunea noastră este aceea ca municipiul Târgu Jiu să devină în anii următori un oraş prosper și dezvoltat. Suntem conştienţi de faptul că motorul dezvoltării este creşterea economică. Fără aceasta nu se poate realiza nimic.

Din cele aproximativ 50 de milioane de euro venituri proprii ale Primăriei municipiului Târgu Jiu, 56% sunt realizate din impozitele pe salariile încasate de la angajaţii din municipiu.

În concluzie, dacă vrem să edificăm un spital municipal, pasaje subterane, parcări, locuri de joacă în spații închise pentru copii, afterschool-uri pentru elevi, bazine de înot pentru copii, elevi și adulți, să modernizăm grădinițele și școlile, să amenajăm piețele la standarde occidentale, să facem parcuri, să mărim subvenţiile sau să facem orice fel de proiect în municipiu, trebuie să avem resurse. Sigur că locurile de muncă în Târgu Jiu nu le face primăria, ci companiile cu capital privat. La fel ca într-un film, în economia de piață primăria se ocupă de decoruri (adică de facilități pentru investitori), iar companiile sunt actorii economici. Acest film poate fi mai bun sau mai puțin bun, în funcţie şi de decorul în care actorii economici. Aşa că, ceea ce avem de făcut în perioada următoare, indiferent cine ar fi primarul municipiului Târgu Jiu, este să atragem investiţii şi să creăm locuri de muncă prin înființarea unui parc industrial cu suprafaţa de 100 de hectare. Acest parc industrial va fi edificat în zona de sud a orașului, la CET. De asemenea, trebuie să avem o colaborare eficientă cu Camera de Comerț și Industrie Gorj pentru a identifica problemele pe care le întâmpină investitorii în municipiu și rezolvarea acestora de către administrație în cel mai scurt timp.

Mai mult decât atât, o altă măsură urgentă este reducerea consistentă a taxelor și impozitelor pentru investitori, gradual, în funcție de valoarea investiției și de numărul locurilor de muncă pe care le creează fiecare investitor.

Este nevoie să acordăm amplasamente ieftine companiilor care vin să se localizeze în Târgu Jiu, dar şi celor care sunt deja în Târgu Jiu şi vor să-şi dezvolte afacerile. În acest fel, vor fi create câteva mii de locuri de muncă în municipiul Târgu Jiu.

Trebuie să punem ceva în locul a ceea ce s-a distrus în aceşti ani: fabrica de cărămidă, fabrica de gheață, fabrica de bere, fabrica de sticlă, Rostramo etc. Pentru că doar dacă producem în Târgu Jiu şi vindem pe alte pieţe vom aduce prosperitate în acest oraş.

Aceasta va fi politica pentru anii următori: să creăm condiţii atât pentru firmele din Târgu Jiu care doresc să se dezvolte, cât şi pentru cele care vor să vină aici, în aşa fel încât zonele industriale din Târgu Jiu să fie atractive. Comportamentul nostru faţă de companii va fi caracterizat de promptitudinea pe care o vom avea în oferirea facilităților, de corectitudine şi de transparenţă.

Răspunsul candidatului PMP, Daniela Grădinaru

Ce măsuri concrete vă asumați ca primar pentru stimularea investițiilor în Târgu Jiu în primul an de mandat?

-       SCĂDEREA taxelor și impozitelor pe MINIM prin efectuarea unei evaluări imobiliare adaptată la prețul pieței.

-       FACILITĂȚI pentru mediul privat la taxe și impozite;

-       ATRAGEREA DE INVESTITORI în zonă și CREAREA DE NOI LOCURI DE MUNCĂ prin înfiintarea unui nou PARC INDUSTRIAL LA TÂRGU JIU – inclusiv inființarea unui CLUSTER în cadrul acestuia – proiect realizat prin PORAxa 1.1., POC, Programul național multianual de înfiintare și dezvoltare de incubatoare tehnologice și de afaceri, și Legea nr. 186/2013.

-       CREȘTEREA ACCESĂRII FONDURILOR UE la nivel de municipiu de către cetățenii și antreprinorii locali prin înființarea unui BIROU DE CONSULTANȚĂ PENTRU ACCESARE FONDURI UE 

Vizualizări: 1,214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: