Tati, de ce plînge nenea ăsta cu chelie?

Nu am copii. Dar, dacă aș avea unul măricel, de vreo 7-8 ani așa, mi s-ar părea absolut firesc să mă întrebe, în caz că-și ia puțin ochii de pe Facebook și vede frînturi din discursul lui Băsescu de la (să zicem) învestirea lui Cristian Diaconescu, de ce îi tremură vocea omului ăla ca și cînd dintr-o clipă în alta ar urma să izbucnească într-un plîns cu sughițuri. Ca să vorbesc pe limba lui, aș încerca să-i explic că, la fel ca supereroii, președinții de țară au nevoie de un element declanșator care să-i ducă în acea stare de grație, propice folosirii superputerilor. Din păcate, fiu-meu probabil nu m-ar crede. Ba n-ar fi exclus să mă bage și-n aia bunică-sii de băsist manipulator ce sînt. Așa că va trebui să mă gîndesc la o altă explicație.

Nu sînt psiholog, dar șmecheria cu plînsul purificator, pasional și creator de energie pozitivă, pur și simplu nu mi se pare că ar putea funcționa. Înțeleg că unii oameni de stat beau ca să-și intre în formă. Alții aveau un libido exagerat și luau cele mai bune decizii după ce cotîrceau vreun fotomodel. Ba știu de cîțiva care se drogau, trăgeau de fiare, se îmbrăcau în femeie, săreau într-un picior sau își scriau discursurile în saună. Și, dacă nu am auzit chiar de toate aceste obiceiuri, nu m-ar mira să aflu. Par genul de chestii pe care niște oameni puternici le-ar face ca să-și intre în mînă. Dar al nostru plînge ca un bețiv copil pedepsit de părinți.

Nu mă înțelegeți greșit, n-am o problemă cu oamenii care plîng. Eu însumi mai bocesc la filme uneori. Chiar și venind din partea politicienilor îl pot socoti un obicei scuzabil, uneori chiar cuceritor. Pe Elena Udrea o văd plîngînd, de exemplu. Cred că și lui Victor Ponta i-ar sta bine. Pe Vadim l-am înțelege cu toții, chiar mă mir că nu a făcut-o pînă acum. Dacă ar plînge Vanghelie? Păi, l-aș vota mîine în orice funcție ar vrea el! Chiar și Băsescu a fost oarecum adecvat prima oară, la retragerea lui Stolojan. Plînsul unui om public îl face uman, îl simți aproape, vulnerabilitatea lui pare să trădeze sinceritate și mărinimie.

Dar cînd e prea mult e prea mult. Să te dai cel mai tare din parcare dar să ți se înece fiecare cuvînt într-un bocet iminent atunci cînd vorbeşti despre niște chestiuni neutre e ca și cînd lui Florin Prunea i-ar fi rușine să se dezbrace în vestiar. Ce mai urmează? Să anunțe Chuck Norris că e gay?

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: