Taxă de trecere pentru firmele care au sedii lângă drumurile naţionale

Agenții economici din județul Gorj plătesc de anul acesta o nouă taxă. Este vorba de cei care sunt de o parte și de alta a drumului național, care trebuie să se autorizeze și să achite o taxă de ieșire în acest tronson de drum. Taxele se plătesc anual, după ce agenții economici vor fi fost autorizați în baza unui dosar depus la Secția de Drumuri Naționale Târgu-Jiu. Dacă nu vor da curs solicitării celor de la CNADNR, firmele se pot alege cu amenzi usturătoare sau riscă să le fie demolate construcțiile!

Veștile nu sunt prea bune în acest sfârșit de an pentru o parte din agenții economici din județul Gorj. Este vorbe de cei care au construcții pe marginea Drumului Național și care au nevoie de avizul celor de la CNADNR. Pentru acest lucru trebuie să întocmească documentația necesară și să depună dosarul în care solicită ieșirea la Drumul Național. După avizare, firmele trebuie să plătească o taxă anuală în funcție de suprafața pe care o au la stradă. Această procedură a fost demarată de anul acesta.  „Tot ce se construiește pe marginea drumului cu respectarea legalității trebuie să primească aviz de la Drumurile Naționale. Pentru a primi aviz se face un dosar de către un proiectat în care solicită ieșirea în Drumul Național, accesul la drum. Dosarul este aprobat în Comisia Tehnică Regională sau la București. În ultimii ani mai greu s-au mișcat lucrurile din acest punct de vedere. Sunt probleme în cazul societăților comerciale care au ajuns până în marginea drumului cu construcțiile și uneori incomodează vizibilitatea șoferilor. Este foarte important să se autorizeze fiecare construcție. Sunt mulți care construiesc parcări și în zona de siguranță. Și panourile de afișaj trebuie autorizate. În ultimii ani au tot fost procese cu CNADNR că trebuie sau nu trebuie făcută această autorizare și până nu s-a clarificat situația nu s-a prea făcut această procedură”, a declarat Ion Tudor, directorul Secției de Drumuri Naționale Târgu-Jiu

Cei care nu se supun, riscă demolarea

Agenții economici care nu se prezintă în termen de 15 zile de la primirea adresei din partea CNADNR pentru a demara procedura de avizare riscă să fie amendați sau să le fie demolate construcțiile. După ce au primit autorizația, anual trebuie să plătească o taxă care pornește de la câteva sute de lei și poate ajunge până la câteva mii. „Sumele sunt mici și se va face un contract anual cu agenții economici. S-a făcut o fază de identificare a agenților economici de pe marginea Drumului Național, apoi se trece la notificarea genților economici, iar apoi în termen de 15 zile trebuie să se prezinte la noi cu documentele pe care le au și noi le spunem ce le trebuie pentru dosarul de avizare pentru încheierea contractului. Dacă nu vin în 15 zile o să trecem la sancțiuni, adică amenzi usturătoare și chiar la demolarea construcțiilor. Amenzile sunt de la 3.000 de lei până la 6.000 de lei. Taxa  pe care trebuie să o plătească este în funcție de suprafață și pleacă de la 200 de lei. Agenții economici mai mari plătesc mai mult. Până acum aproximativ 240 plătesc deja”, a mai spus Ion Tudor.

RECOMANDARE

Firmele care se încadrează în această categorie trebuie să apeleze la un proiectat autorizat pentru întocmirea acestui dosar. Sunt sute de astfel de proiectanți în toată țara și câteva zeci în Gorj la care administratorii pot apela.  Cei de la Drumuri Naţionale Gorj recomandă firmelor, în scris, să facă proiectul cu firma Proredrum.

Vizualizări: 1,836

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: