„Taxe” pe care le plătim pentru că vrem

În România sunt câţiva oameni care au reuşit să mobilizeze milioane de români în campanii umanitare. Probabil că mulţi aţi auzit de Bursa de fericire, de acei tineri care strâng bani pentru a construi de la zero primul spital de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică din România. Peste 1.500 de companii şi peste 150.000 de donatori persoane fizice au contribuit până acum cu opt milioane de euro şi ar mai fi nevoie de încă opt, pentru că vorbim de un spital cu 6 etaje, cu bloc operator modern, o secţie de terapie intensivă, una de chirurgie şi una de neurochirurgie.

Cred că mulţi aţi auzit şi de proiectul MagiCamp, destinat tot copiilor bolnavi de cancer. Sunt zeci de mii de români care contribuie lunar cu 2 euro la acest proiect.

Sunt, de asemenea, organizaţii neguvernamentale pentru protecţia mediului, care reuşesc să mobilizeze sute de mii de oameni în campanii de ecologizare sau de împădurire. Alte organisme civice caută să ajute copiii din centrele sociale să înveţe să citească.

Societatea civilă se dezvoltă, parte din ea prin finanţări europene, parte prin alegerea unor proiecte care sensibilizează oamenii de rând. Protestele din Piaţa Victoriei, care au durat mai bine de un an şi jumătate, au contribuit şi ele la dezvoltarea spiritului civic. Simbolul Pieţei Victoriei a fost Mihai Şora, filosoful trecut de o sută de ani care a avut alături de tinerii din piaţă în toate momentele importante.

Parlamentul European a decis să acorde Premiul Cetăţeanul European 2018 lui Mihai Şora - filosof, eseist şi gânditor politic şi Asociaţiei MagiCAMP. Aceştia au fost nominalizaţi de europarlamentarii Monica Macovei, Cristian Preda şi Siegfried Mureşan.

Dincolo de felicitările pe care le merită cei nominalizaţi, mă întreb cum ar arăta un guvern format din aceşti oameni, care prin buna lor credinţă, prin sufletul lor, prin proiectele lor bine gândite, fac sute de mii de români să scoată bani din buzunar. De drag am plăti taxe într-o ţară în care am avea încredere că banii noştri sunt bine folosiţi. Dar, când ştim ce se întâmplă astăzi, ne simţim luaţi de proşti de fiecare dată când mergem la fisc.

Vizualizări: 622

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: