Taxele la sănătate, colectate de ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va prelua administrarea contribuţiilor la sănătate pentru peroanele care desfăşoară activităţi independente. Prima tranşă de dosare vor pleca de la Casa Judeţeană de Sănătate Gorj către ANAF, pe 6 octombrie.

Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Sănătate Gorj, spune că de la 1 iunie 2013 ANAF va prelua colectarea pentru persoanele fizice autorizate, avocaţi şi notari. Primele 3.500 de doare vor pleca pe 6 octombrie. „Noi predăm dosarele. Pe 6 octombrie avem 3.500 de dosare de predat, urmând ca până la 1 iunie 2013 şi dosarele care sunt în lucru să fie predate. Din acel moment Casa Judeţeană de Sănătate nu va mai elibera nici măcar adeverinţele de asigurat”, a precizat Bondoc.

Certificatele de negrevare se eliberau pe cuvânt

Colectarea contribuţiilor la sănătate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va urmări toate plăţile şi la eliberarea certificatelor de negrevare se va verifica şi dacă contribuţia pentru sănătate a fost plătită. „Se va introduce şi cadrul electronic, iar ANAF va urmări plăţile şi pentru contribuţia la sănătate, ceea ce după părerea mea este un lucru foarte bun, pentru că noi nu avem o echipă de control şi de executare silită. Practic la executare silită avem un om, maxim doi pe care putem să îi alocăm pentru aşa ceva, ori la 10-15 mii de persoane fizice care încasează dividende, drepturi de autor sau au PFA, era ceva imposibil să reuşim colectarea. Direcţiile de finanţe au cu totul şi cu totul altă structură, sunt specializaţi pe aşa ceva. Certificatele de negrevare se eliberau fără să se ştie că există datorii la sănătate. O dată ce finanţele vor prelua şi aceste încasări şi încasările vor fi cu mut mai mult, decât ce s-a reuşit până acum”, a precizat preşedintele CJAS Gorj.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: