Tehnici de interviu și tehnici de răspuns la ele

Bun piticul de Cristoiu! De la Dan Diaconescu n-am văzut un intervievator atât de abil. Asta par să nu înțeleagă d'alde Gâdea și alți jurnaliști care cred că arta interviului constă în agresivitate. În mod natural și explicabil, agresivitatea nu face decât să inhibe interlocutorul și să scadă dramatic, direct proporțional, șansele de replici memorabile sau măcar sincere. Într-un interviu corect și de succes trebuie să pui întrebările delicate pe un ton lingușitor (Cristoiu) sau pe un ton de copil cretin care nu știe prea multe (Diaconescu). După ce domnul Dan o întrebase acum câțiva ani pe Udrea dacă și-a înșelat vreodată soțul, Cristoiu a repetat artificiul cu însuși președintele, pe care l-a chestionat pe un ton mieros și condescendent în legătură cu presupusele probleme pe care le are cu alcoolul, cu ochiul și cu adulterul.

E adevărat că Băsescu părea pregătit să răspundă la respectivele insinuări, drept dovadă că a parat cu destulă măiestrie chestiunea cu adulterul, spre exemplu, spunând că este o încercare de destabilizare din partea adversarilor care știu că punctul lui forte este familia. Dar comunicarea non-verbală trăda o relaxare prea mare a intervievatului în discuție. Nu că n-ar fi Băsescu genul care să dea replici abile, dar prea nu l-au încurcat întrebările alea delicate. În consecință, am rămas convins că le știa dinainte pe toate. E drept, e una dintre practicile frecvente în jurnalism. Unul dintre compromisurile cele mai nevinovate pe care le fac ziariștii ca să obțină un subiect tare (în cazul de față, un interviu cu o mare personalitate). Am convingerea că Gâdea însuși i-a trimis lista cu întrebări premierului Ungureanu, la cerința PR-ilor acestuia din urmă, când cu interviul de pe Antena 3. Și asta tot e bine, măcar interviul real a avut loc, în cele două cazuri de față, live. Dar la astea din reviste nu vă așteptați să vedeți multe în care ziaristul și-a făcut interviul cu reportofon sau măcar la telefon, adică prin contact direct cu interlocutorul. Majoritatea sunt prin mail.

Revenind la interviul de pe B1 cu președintele, Băsescu a avut pe tot parcursul lui aerul relaxat al omului care și-a câștigat toate bătăliile și pe care Constituția îl împiedică să participe la una nouă. E drept, nu s-a abținut și a mai tras un picior opoziției gata șubrezite, dezvăluind că i-a propus de mai multe ori lui Ponta funcția de premier. De ce n-a mușcat președintele PSD momeala, la vremea respectivă, e lesne de înțeles. Omul a zis doar că l-ar fi propus, nu că i-ar fi și garantat că guvernul propus de el va trece de parlament. În orice caz, Băse știe că mai are cel puțin un an și jumătate în care să tot curteze ba PSD-ul, ba PNL-ul, ca să nu-și lase pe drumuri doamnele atât de dragi din partid când o fi să se facă viitoarea guvernare.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: