Telefonul fără fir americano-român

Circul politic românesc a făcut din nou ieri deliciul cancelariilor străine. Preşedintele Băsescu a ieşit public aseară să ne spună că România e pe marginea prăpastiei. Asta a înţeles el din discuţia cu Victoria Nuland, care ar fi transmis acest mesaj al departamentului de stat american.  În calitate de emisar, după cum a precizat Băsescu. Preşedintele a spus mai apoi că Nuland nu a folosit aceste cuvinte – pe marginea prăpastiei – ci un limbaj diplomatic pe care el a simţit nevoia să îl traducă. Sincer, aş fi preferat să îmi spună exact ce a zis emisarul american şi să traduc singur. Aşa cum a procedat, nu a făcut decât să declanşeze un nou circ politic local, din nou mii de declaraţii politice cum că sigur Nuland nu a zis aşa, ba a zis, ba a vrut să zică, ba s-a gândit, ba e exclus.

Cred că Statele Unite, dacă au ceva de transmis, au oameni la ambasadă să o facă. Mai mult sau mai puţin diplomatic, nici nu contează, că pricepem şi noi, şi politicienii. Lumea este condusă de cancelariile puternice şi o să înţeleagă asta şi Crin Antonescu atunci când va fi preşedinte.

Traian Băsescu a vrut ieri doar să îi provoace pe liderii USL la noi poziţii publice, care să poată fi interpretate de cancelariile străine drept poziţii antidemocratice. Cred că a obţinut doar un circ ieftin. Dacă şi cancelariile străine traduc mesajele lui Băsescu şi Antonescu, cum le traduc oficialii români pe ale lor, balamucul e total.

Înţeleg că problema în discuţie este faptul că se urmăreşte amnistierea corupţilor din politică. În loc să vorbească atât, politicienii mai bine s-ar apleca asupra problemei. Sunt puşcăriile supra-aglomerate? Sunt. Primeşte România condamnări la CEDO din cauza asta? Da! Este nevoie de amnistie şi graţiere? Da! Câţi puşcăriaşi ar trebui eliberaţi? Să zicem 4.000. Facem un calcul, îi amnistiem pe cei cu pedepse mici, adică pe cei care au făcut fapte de o gravitate redusă. Ca să ajungem la 4.000, trebuie să amnistiem pedepse de până în doi ani sau trei ani, cum rezultă din calcul. Şi, ca să fie americanii liniştiţi, nu amnistiem fapte de corupţie. Ce e atât de complicat? Pentru ce vă certaţi atât? Nu vă mai daţi fete mari, că nu sunteţi, nici tu Băsescu, nici tu Ponta, nici tu Antonescu. Nici voi, parlamentarii care aţi compromis o lege necesară, crescând amnistia până la 7 ani!!! Vă lipseşte atât bunul simţ, cât şi simţul măsurii, nu ştiţi decât să faceţi circ în loc să vă asumaţi rezolvarea unor probleme pentru România. Şi nu mă refer la amnistie, asta e cea mai mică dintre ele, ci la scoaterea României dintr-o stare de paralizie pe care tot voi, politicienii, aţi creat-o.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: