Testul pentru aparatul de la Târgu Jiu, descoperit acum o săptămână. Ce verifică Parchetul?

Institutul de pneumofiziologie "Marius Nasta" face precizări după ce s-a aflat că dotase, încă de acum doi ani, spitale din 32 de județe cu aparate care pot face teste și pentru depistarea coronavirusului, fară să fie folosite de când s-a declanșat pandemia. În fapt, aparatele sunt pentru depistarea bolnavilor de TBC, acum câteva zile fiind făcut un test pentru coronavirus.

Aceste aparate funcționează cu un alt tip de test molecular, disponibil deocamdată doar în Statele Unite, și au fost cumpărate în urmă cu 2 ani pentru depistarea tuberculozei.

În cazul în care se dorește să se identifice coronavirusul e nevoie de un alt tip de test molecular decât cel cumpărat deja de ministerul Sănătății și disponibil în țara noastră.

Noul test a fost descoperit și făcut public în urmă cu doar o săptămână de o echipă medicală din Statele Unite. Directoarea institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a spus la Europa FM că “este tot un diagnostic molecular care se poate face, care se poate face pentru că România dispune de aceste aparate, dar este nevoie mai întâi ca acele teste să ajungă în Europa”.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu s-a grăbit însă să deschidă dosar penal, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, pentru că spitalul a avut acest aparat pe care nu l-a folosit. Astfel, un procuror "s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de neglijență în serviciu, prev. și ped. de art. 298 Cod penal, și zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 Cod penal, reținându- se că, managerul D.V., deși a afirmat public că S.J. Tg.-Jiu, jud. Gorj nu deține un aparat PCR, pentru testarea și diagnosticarea certă a pacienților infectați cu SARS-CoV-2, ulterior, s-a constatat că în unitatea medicală există, de aproximativ doi ani, un aparat GeneXpert, aparat de tip PCR cu capacitate de testare și diagnosticare certă a pacienților infectați cu SARS-CoV-2".

Totodată, s-a reținut că, era necesar, pentru punerea în funcțiune a acestui aparat, să fie achiziționate kit-uri Xpert Epress SARS-CoV-2, a mai transmis Parchetul, care a trimis dosarul pentru cercetare către IPJ - Gorj - Serviciul de Investigare a Criminalității Economico - Financiare.

Vizualizări: 2,317

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: