Tinerii din Liceul „Traian Vuia“, speriaţi că vor fi daţi afară

Panică în rândul celor aproape 80 de tineri proveniţi din casele de copii din Târgu Jiu care locuiesc la etajul 3 al Căminului Traian Vuia. Aceştia au fost anunţaţi că vor părăsi unitatea dacă nu au un loc de muncă stabil care să le asigure întreţinerea lunară. Primăria susţine însă că deocamdată nu-i dă afară pe tinerii car provin din casele de copii. Scandalul a izbucnit după ce liderii PNL Gorj i-au atras atenţia primarului municipiului Târgu Jiu de faptul că aceste persoane locuiesc fără forme legale în acel loc şi că reprezintă un pericol pentru sănătatea elevilor din cadrul unităţii şcolare. Gabriel Gabor locuieşte de opt ani în acest cămin şi spune că nu are unde altundeva să doarmă noaptea.

Tinerii din Liceul Traian Vuia sunt îngroziţi de faptul că ar putea ajunge în stradă. Cei mai mulţi nu au părinţi şi trăiesc de când se ştiu în sistemele de protecţie ale statului. Gabriel Gabor are 30 de ani şi locuieşte în acest cămin de opt ani, de când a fost exclus din sistemul de protecţie pentru că împlinise vârsta. Spune că vestea că ar putea părăsi căminul a căzut ca un trăsnet asupra lui. ”Este adevărat, nu plătim nimic în cămin dar nici nu avem cu ce să plătim pentru că nu ne angajează nimeni. Toţi angajatorii se feresc de noi. Eu am muncit cinci ani la Artego iar acum muncesc cu ziua pe unde apuc şi eu. De banii aceştia îmi cumpăr haine şi mănânc. Eu în centru am canapeaua mea, am cumpărat tot, de la lingură la perdele. Dacă îmi dau un loc de muncă sigur că voi plăti tot ce este nevoie dar să rămân să dorm pe străzi, nu vreau aşa ceva”, a spus Gabriel Gabor. Tânărul spune că de când liderii PNL Gorj au semnalat în presă problema lor, autorităţile locale le-ar fi transmis că îi vor da afară din cămin. ”Mie mi-au spus colegii mei că le-ar fi spus directorul şcolii că vor rămâne în cămin numai cei care au un loc de muncă. Suntem toţi panicaţi. Eu ştiu că trebuie să plecăm de aici o dată şi o dată dar unde să mergem. Am mai rămas 80 de persoane acolo şi într-adevăr sunt câţiva care sunt trecuţi de 50 de ani. Au şi autorităţile dreptate dar nu pot să ne scoată în stradă. Nu ne putem plânge de condiţiile de acolo, avem apă caldă non-stop, avem geamuri de termopan, avem parchet. Eu unul îmi ţin foarte curat, am curăţenie lună dar mai sunt câţiva cărora nu le place curăţenia”, a spus Gabriel Gabor.

”Va fi dureros să mă scoată în stradă”

Tânărul spune că deşi are diplomă de bacalaureat, diplomă de postliceală, calificare de bucătar tot nu şi-a putut găsi un loc de muncă stabil. ”Îmi place să muncesc, sunt silitor, am terminat toate studiile şi nu reuşesc să mă angajez. Nu sunt scandalagiu şi nu consum alcool. Va fi dureros pentru mine să mă scoată în stradă”, a spus Gabriel Gabor. Mihai Paraschiv şi Eduard Berca, ambii consilieri locali din partea PNL, au sesizat faptul că în internatul unui liceu din Târgu Jiu stau ilegal mai multe persoane care provin din casele de copii din oraş. Mihai Paraschiv susţine că pe etajul lor condiţiile sunt asemenea unui ghetou iar autorităţile locale permit acest lucru deşi există o hotărâre locală din anul 2006 prin care această locaţie să treacă în proprietatea Edilitara SA şi în acest mod să se perceapă taxe de cazare. Primăria Municipiului Târgu Jiu susţine că tinerii din căminul Traian Vuia nu vor fi scoşi în stradă dar într-adevăr se caută soluţii pentru mutarea lor din acea locaţie. ”Tinerii pot să stea liniştiţi pentru că nu vor ajunge în stradă. În prezent se caută soluţiile cele mai bune pentru mutarea lor din cadrul Liceului Traian Vuia pentru că nici dacă îi scoatem în stradă nu este o soluţie nici pentru noi şi nici pentru ei”, a spus Lavinia Truşcă, purtătorul de cuvânt al primăriei Târgu Jiu.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: