Tinerii şi-au luat ţara înapoi

„Fiţi eroi, în turul doi!” a fost sloganul care a scos din casă peste două milioane de români care în mod normal nu s-ar fi deranjat să voteze. A fost o mobilizare fără precedent pe reţelele de socializare. Cu cât televiziunile de ştiri şi ziarele se implicau mai adânc în manipularea partidelor, cu atât tinerii şi diaspora s-au mobilizat mai mult. Prezenţa la vot a fost mult peste aşteptările ambelor tabere ale candidaţilor, cât şi peste estimările institutelor de sondare a opiniei publice.

Diaspora s-a mobilizat la vot, dar a mobilizat şi electoratul rămas în ţară. Cei de afară îşi cereau unii altora să-şi sune părinţii şi bunicii rămaşi în ţară, pentru a le cere să voteze pentru copii şi nepoţi. Votanţii lui Ponta s-au mutat astfel în tabăra Iohannis. La fel, tinerii, mulţi dintre ei sub 18 de ani, s-au mobilizat pe facebook pentru a le cere părinţilor să voteze pentru ei.

Între primul şi al doilea tur de scrutin, foarte mulţi artişti în vogă, cu priză la tineri, au spus cu cine votează sau doar le-au cerut tinerilor să meargă la vot. Au fost compuse mai multe melodii cu tema „Fiţi eroi, în turul doi”, unele cu sute de mii de vizualizări în câteva zile. Duminică, a fost revoluţia votului. O revoluţie făcută de tineri şi de populaţia activă, fie ea din ţară sau din străinătate.

Mulţi avem părinţi şi bunici care, pentru că aşa le-a zis primarul, ar fi votat cu Ponta. În turul 2, cei mai mulţi au preferat să meargă pe mâna copiilor şi nepoţilor. „Da, mamaie, pun ştampila pe Iohannis”, au fost promisiunile smulse de nepoţi.

Nu ştiu la această oră cine a câştigat alegerile. Nici nu contează. Este mult mai important faptul că România a mers la vot. Ponta ar trebui să se ruşineze că, deşi are 42 de ani, a scos zeci de mii de tineri în stradă care au protestat împotriva abuzurilor lui. Împotriva corupţiei patronate de el. Iohannis ar trebui să se ţină în continuare departe de felul de a fi al politicienilor care au inundat ecranele televizoarelor. Tinerii au arătat că nu mai vor circari. Duminică, mândria de a fi român a celor din diaspora s-a concretizat în vot masiv pentru Iohannis. Bunul simţ a scos România la vot. Indiferent de câştigător, România a avut duminică de câştigat.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: