Toamnă sub semnul protestelor. Profesorii și minerii ies în stradă

Un butoi de pulbere stă să explodeze în învățământ. Profesorii amenință că vor picheta Prefectura în luna octombrie. Până atunci, vor protesta minerii. O altă acțiune aproape iminentă este cea a comercianților din Coleus. Aceștia atrag atenția că sunt dispuși să se strângă, în număr cât mai mare, în fața primăriei în semn de protest că târgul de vechituri va fi desființat.

Săptămâna viitoare, minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia anunță miting în centrul orașului. Angajații producătorului  de energie susțin că au două mari nemulțumiri. „Noi vom susține acțiunile celor de la CNSLR Cartel Alfa, unde suntem afiliați, datorită a două mari probleme. Una este aceea de transferare în cârca angajaților și a contribuțiilor plătite de angajator și a doua problemă este tergiversarea modificării legii dialogului social. Pe cei cu salariul minim, nu îi va afecta legea de transferare a contribuțiilor. Dar, în România, s-a redus numărul de contracte colective. 85% dintre contracte sunt scrise de patron și semnate de câțiva reprezentanți ai salariaților. Ce putere au acei angajați? În Gorj, vor fi proteste pe 25 septembrie, în Piața Prefecturii, pentru că prefectul este reprezentantul Guvernului. La ședința de Guvern, pe 4 octombrie, va fi un mare miting la București”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Mesajul romilor: Avem o forță!

Pe lângă mineri, zeci de romi din cartierul Obreja sunt nemulțumiți că va fi desființat târgul de vechituri din zona Ciocârlău. Pentru că vor rămâne pe drumuri, spun ei, romii sunt dispuși să protesteze. „Suntem doar 15 oameni aici, dar în spatele nostru mai sunt 400 de persoane. Unde vor să ne ducă? Vedem ce se va întâmpla. Ne vom aduna toți romii și vom face o listă cu niște semnături. Vom face un miting. Și-așa, noi suntem pașnici. Să vadă Primăria și Consiliul Local că avem și noi o forță”, ne-a spus un comerciant de la Coleus.

Profesorii protestează și ei

Și profesorii au nemulțumiri. La începutul lunii octombrie, vor picheta sediul Prefecturii Gorj. „Atitudinea Guvernului față de cadrele didactice ne nemulțumește. A poziționat învățământul pe treapta 10 din 12, numai prioritate națională nu este. Nu ne-au plătit sentințele judecătorești, deși este dată o hotărâre de Guvern. Ni se promit bani abia în noiembrie, dar noi nu avem încredere în ei. Nouă ne plătesc sporuri la salariul din 2016. În perioada următoare, vom demara câteva acțiuni. Pe 2 octombrie vom picheta sediul Prefecturii Gorj, urmând ca în data de 5 să pichetăm sediul Guvernului”, ne-a explicat Constantin Huică, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj.

Prefect: Sunt deschis la dialog

Înainte de orice acțiune de protest, prefectul județului Gorj, Ciprian Florescu, așteaptă toate categoriile de salariați nemulțumiți la discuții. Florescu este convins că fiecare revendicare poate fi rezolvată fără proteste. „Probabil începe sezonul protestelor. Înainte de orice protest, mi-aș dori din suflet ca toată lumea să vină să discute cu mine. Sunt deschis la orice dialog. Am avut o colaborare foarte bună cu partenerii de dialog social, indiferent dacă ei au fost constituiți în structuri oficiale sau nu. Asta îmi doresc și acum. Haideți, să purtăm un dialog mai întâi. Ideea de protest îmi displace total. O văd ca pe o variantă de avarie. Prima idee pe care aș pune-o în practică este cea a dialogului”, a fost mesajul lui Ciprian Florescu, prefectul județului Gorj.

Vizualizări: 1,174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: