Toboganul pentru care nu ai plătit nu se caută la dinți

Unde s-a dus timpul? Și ce-am făcut eu cât s-a întâmplat asta? Întrebări legitime, dacă ai mai mult de 18 ani. Poate mai mult de 20. Nemulțumit de ce ai realizat până acum? Nu mai spune! Te rugăm să intri în club. Suntem aproape toți aici. Toți cei care citesc asta, cu siguranță. Pentru că oamenii care citesc sunt o pacoste pentru providență. Pentru că oamenii măcar vag inteligenți și instruiți au un stil foarte păcătos și foarte antipatic de a căuta perfecțiunea. Și de a nu fi mulțumiți cu nimic.

Câți bani ai în cont în momentul ăsta? 1000 RON? Ți se par puțini, nu? Stai liniștit. Ai putea să ai și 100.000. Tot puțini ar fi. Cu cine te vezi? Partenerul are o grămadă de defecte, așa-i? Știu. Simți că poți mai mult. Mai deranjant, simți că meriți mai mult. Sau poate ești căsătorit. Resemnat, nu-i așa? Cinic și hâtru. Care dragoste ca-n povești? Care viață de ținut minte? Așteptările tale sunt uriașe. La ce bun? Chiar crezi că e posibil? Și, dacă ce acum ți se pare imposibil brusc se va întâmpla, chiar crezi că atunci vei fi într-adevăr fericit, așa cum pe nedrept speri acum?

În primul rând, n-o să fii niciodată fericit pentru că mori. Și știi asta. Certitudinea morții e atât de bine sădită în rațiunea ta încât nu poți decât să privești viața ca pe un tobogan dintr-un parc de distracții care se termină... Unde se termină? În iad, dacă stai bine să te gândești la ce porunci ai încălcat. Nici să fii aruncat în apa de la capătul toboganului nu e foarte plăcut. E rece și îți intră în gură și în nas. Dar măcar după aia simți că trăiești. O vei mai simți și la capătul celui mai important tobogan? Tu speri că da, dar știi că nu. Ești un cinic mic, nefericit și mizerabil, nu-i așa? Nu mai fi. Totul ar trebui să fie plăcut în interiorul toboganului, chiar și atunci când treci prin porțiunile alea întunecoase, unde strângi din dinți de teamă.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: