TOP 5 sfaturi pentru a depăşi depresia după vacanţă

Una dintre problemele cu care ne confruntăm tot mai des, la finalul verii mai ales, după revenirea din vacanţe, este depăşirea acelei perioade de depresie post-vacanţă. Similară dimineţii de luni, când trebuie să mergem din nou la lucru, depresia de după vacanţă poate fi totuşi mai dificilă pentru că revenirea la rigorile vieţii de zi cu zi, la serviciu şi la aceleaşi sarcini acasă afectează psihic multe persoane.

În vacanţă de regulă uităm de toate problemele de acasă şi de la serviciu, dar o dată cu revenirea la „realitate" constatăm că acestea nu au dispărut. Confruntarea cu realitatea după perioada de linişte şi relaxare din vacanţe face ca multe persoane să sufere o depresie după perioada de concediu. Psihologii au constatat că în multe cazuri, simptomele asociate cu depresia post-vacanţă, precum oboseală, iritabilitate, schimbări ale apetitului, nostalgie, tristeţe, incapacitatea de a ne relua sarcinile obişnuite şi chiar furie în unele cazuri, dispar de la sine după un timp. Totuşi, dacă vă daţi seama că simptomele nu dispar de la sine sau se agravează, este important să consultaţi un specialist. 

Implicaţi toţi membrii familiei în planificarea vacanţei

Dacă vacanţa este pe gustul tuturor membrilor familiei, şansele de a construi amintiri plăcute împreună cu cei dragi sunt mai mari. Dacă, în schimb, există nemulţumiri încă din timpul vacanţei, întoarcerea acasă poate fi mai dificilă.

Planificaţi atent bugetul

Nu este niciodată o idee bună să plecaţi în vacanţă cu ultimii bani din casă, să vă împrumutaţi sume mari de bani de la prieteni sau, mai rău, să faceţi un credit pentru doar 10 zile de distracţie. Datoriile acumulate şi restanţele tind să exacerbeze orice conflict şi să strice atât vacanţa în sine, cât şi relaţiile din familie o lungă perioadă de timp după concediu.

Planificaţi o reîntoarcere treptată la rutina zilnică

Este important să aveţi măcar o zi liberă înainte de a vă întoarce la serviciu pentru a despacheta şi a spăla rufele, pentru a face cumpărături şi a umple frigiderul şi desigur, pentru a planifica următoarea săptămână. Nu programaţi întâlniri importante în primele zile de lucru. Chiar şi cei mai echilibraţi oameni suferă de o oarecare nostalgie după o perioadă de relaxare

Păstraţi bunele obiceiuri din vacanţă

Nu săriţi peste mese, mergeţi mai mult pe jos, făceţi-vă timp pentru cei de lângă voi, zâmbiţi mai des, chiar dacă nu mai sunteţi în vacanţă. Un stil de viaţă sănătos şi mai puţin stres vă ajută.

Bucuraţi-vă de amintirile din vacanţă

Cumpăraţi vederi şi suveniruri din vacanţă pe care să le folosiţi pentru a vă decora dormitorul sau biroul după întoarcerea din concediu. Astfel, în momentele stresante, puteţi să vă imaginaţi că sunteţi din nou în vacanţă şi să vă relaxaţi.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: