Traian Băsescu, oaspete de seamă la paranghelia rromilor

Mare veselie ieri în dealul Costeştilor, la Vâlcea, unde rromi din toată ţara s-au întâlnit, ca în fiecare an, de Sfânta Maria Mică, să petreacă, oaspetele lor de seamă fiind Traian Băsescu. Printre petrecăreţi s-a aflat şi Ninel Potârcă, "Obama de Meteor" încercând în zadar să stea faţă în faţă cu actualul şef al statului fie şi numai pentru o clipă. Preşedintele era prins între miile de oameni care au vrut să îl vadă şi să îi strângă mâna, "Obama" rămânând, pe moment, doar cu Nelu Pavel şi cu convingerea că el va fi cel votat, în cele din urmă.

Traian Băsescu a stat vreo două ore la Costeşti, timp suficient ca să dea mâna cu sute de oameni, să facă la fel de multe fotografii şi să reuşească să adune lumea în jurul său "ca la urs". Vizita preşedintelui, alături de Maria Băsescu, a fost un bun prilej pentru ţigănci, în special, să îl pupe pe preşedinte şi să spună că nu mai pot de dragul lui. "L-am pupat pe preşedinte, sigur că da, şi pe femeia lui. E un om de nota 10. De la Galaţi am venit la cheful acesta şi uite că am dat de el aici. Să trăiască Băsescu că el e preşedintele nostru", spuneau ţigăncile după ce l-au luat pe Traian şi l-au pupat, Maria Băsescu nescăpând nici ea. De altfel, dacă Sfânta Maria Mare şi-a serbat-o la Tismana, Maria Băsescu a petrecut de Sfânta Maria Mică la Costeşti, acolo unde inclusiv rromi din Meteor au fost extrem de încântaţi să îl vadă pe preşedinte şi pe soţia sa.

Băsescu, apreciat de rromi recunoaşterea ca victime ale Holocaustului

Preşedintele Traian Băsescu a mai avut un motiv pentru care rromii i-au fost ieri alături lui şi nu lui Ninel Potârcă. Regele Cioabă a spus pe scenă, în faţa a mii de oameni, că Băsescu este cel care a întors la Parlament legea prin care rromilor nu li se recunoştea iniţial calitatea de victime ale Holocaustului, legea fiind modificată apoi în aşa fel încât şi această minoritate să fie recunoscută ca victimă a evenimentelor din al doilea război mondial. Ulterior, când a luat cuvântul, Băsescu le-a spus participanţilor la festivalul romilor de la Costeşti că el a fost unul dintre cei care au luptat ca legea privind victimele holocaustului să îi vizeze şi pe romi, care "de-a lungul istoriei au fost victime ale diferitelor forme de opresiune".

„Mă simt foarte onorat pentru că am fost invitat de regele Cioabă să fiu alături de minoritatea dumneavoastră, cea mai ataşată de ţară, şi mă refer aici la romii care, de departe, au dovedit că iubesc cel mai mult tradiţiile, simbolurile şi valorile româneşti. Sunt unul dintre cei care au luptat ca legea privind victimele holocaustului să nu includă numai minoritatea evreiască, ci şi pe romi. Romii, de-a lungul istoriei, au fost victime ale diferitelor forme de opresiune, fie ale majoritarilor, fie ale sistemului comunist, fie ale holocaustului", le-a spus Băsescu romilor adunaţi la Costeşti.

Apoi, şeful statului i-a îndemnat pe romi să nu le mai fie jenă şi să-şi declare apartenenţa etnică. "Nu înţeleg de ce această jenă întrucât foarte mulţi oameni însemnaţi din România au ajuns oameni de valoare, politicieni, artişti, scriitori. De aceea, consider un lucru foarte important pentru părinţii romi să-şi trimită copiii la şcoală. Cele mai importante două lucruri pentru copiii romi, ca şi pentru copiii maghiari, ca şi pentru copiii italieni, ca şi pentru copiii armeni, sunt şcoala şi religia. Şcoala este singură garanţie de a oferi şanse egale fiecărui cetăţean al ţării", a adăugat preşedintele.

Cadouri pentru preşedinte

Şeful statului, alături de soţia sa, Maria Băsescu, a stat la sărbătoarea romilor aproximativ o oră şi jumătate, timp în care ambii au fost asaltaţi de mulţime şi au primit cadouri. Traian Băsescu a petrecut o parte din timp alături de autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, care i-a dăruit o plachetă cu însemnele casei regale, o monedă din argint, o Biblie şi câteva cărţi scrise de Luminiţa Cioabă. Maria Băsescu a primit şi ea cadou, de ziua onomastică, un costum tradiţional ţigănesc. De altfel, soţia preşedintelui a şi îmbrăcat, pe scena pe care a urcat la un moment dat, fusta lungă, plisată, şi baticul înflorat primite de la Luminiţa Cioabă. În timpul vizitei, preşedintele şi soţia sa au trecut şi pe la cortul lui Florin Cioabă, în faţa căruia şeful statului a fost stropit cu busuioc de o femeie. Băsescu a luat apoi busuiocul, păstrându-l. Înainte de a pleca, şeful statului a mâncat alături de Florin Cioabă, la o masă întinsă în cortul acestuia.

Întrebat de jurnalişti dacă se simte lezat de faptul că Traian Băsescu a folosit, în urmă cu aproximativ doi ani, apelativul "ţigancă împuţită", referindu-se la o jurnalistă, Florin Cioabă a spus: "Am şi uitat evenimentul. Dacă i se adresa cumva cu «americancă împuţită», doamna jurnalistă ar fi fost la fel de lezată".

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: