Trăiesc cu spaima că se prăvale dealul peste ei

Lipsa banilor pune în continuare în pericol mai multe familii din satul Artanu al comunei Negomir. Primăria a făcut toate demersurile să primească bani pentru a achita lucrările executate la zidul de sprijin care s-a făcut la poalele dealului, dar şi să finalizeze întreaga lucrare care ar stopa acest fenomen în zonă. Pentru că nu s-au primit fonduri, s-a făcut doar strictul necesar şi lucrările au fost stopate. Specialiştii susţin că în zonă este pericol să fie din nou alunecări de teren la o ploaie mai puternică sau de lungă durată.

Anul trecut în satul Artanu din Comuna Negomir au avut loc alunecări de teren şi au fost în pericol mai multe gospodării. Autorităţile locale au intervenit imediat şi au contractat o firmă care să execute aici un zid de sprijin. Valoarea totală a proiectului a fost de 27 de miliarde, însă au fost executate lucrări de 15 miliarde. Nici acestea nu au fost achitate în totalitate, iar în acest moment primăria mai are de achitat constructorului 3 miliarde de lei vechi. ”Când au fost alunecări de teren, au fost în pericol mai multe locuinţe. Am intervenit imediat şi am făcut un zid de sprijin. Am primit o mică parte din bani şi constructorul a sistat lucrările după ce s-a stabilizat oarecum zona. Şi acum mai avem să-i dăm 3 miliarde de lei vechi.  Ne este frică să nu păţim cum s-a întâmplat la alte primării să ne fie blocate conturile. Eu am făcut toate demersurile pentru a face rost de aceşti bani, dar fără niciun rezultat” a declarat Ion Gruescu, primar comuna Negomir.

Pericolul nu a trecut

Alarmant este faptul că oricând alunecările de teren din zonă se pot reactiva, asta pentru că lucrarea de stabilizare a zonei nu a fost finalizată din cauza lipsei banilor. ” Am luat legătura cu specialiştii care au venit în zonă şi mi-au spus că este încă pericol ca terenul să plece la o ploaie mai puternică sau de lungă durată. Aici ar mai trebui să se execute lucrări de încă 14 miliarde de lei vechi. În mare până acum s-a făcut numai jumătate din lucrare, care nici măcar nu e achitată în totalitate. Sperăm să nu avem probleme în această toamnă”, a mai spus Gruescu.

Localnicii stau cu frica-n sân, că la primele ploi însemnate cantitativ pământul o ia la vale cu locuinţe cu tot. „Să ne ferească Dumnezeu de ploi torenţiale şi de lungă durată că vine dealul peste noi. Din ce am văzut noi a crescut din nou nivelul pământului. Eu cred că se va sparge zidul acesta de sprijin şi vine pământul peste noi”, a spus un localnic.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: