Traseism de frică

România este ţara în care poţi câştiga alegerile cu 30%, iar în scurt timp să faci o majoritate de 70%. Totul este să fii tu acela care face guvernul, care dirijează banii spre comunităţile locale. Şi să dai voie la traseismul politic. Că amatori se găsesc. Unii din interes, alţii de frică.

PSD a dat ieri lovitura într-o comună gorjeană, unde avea zero consilieri. Acum are opt din zece. Toţi cei care au trecut de la PDL şi PPDD la partidul aflat la guvernare au spus că au făcut-o pentru comunitate. Pe undeva, au dreptate. Dacă nu sunt cu puterea, nu primesc banii doriţi de la guvern pentru investiţii. Şi dacă nu faci nimic din ce ai promis la alegeri, nu mai pupi un mandat. Pe de altă parte, cei mai mulţi trec la putere din motive pur personale. În România, greu mai poţi găsi ceva de lucru, dacă nu eşti cu partidul. Şi aleşii au şi ei familii, au de angajat un copil, un fin, un frate ceva. Alţii vor doar linişte la serviciu, fie că lucrează la o companie de stat sau la o instituţie publică. Ba încă şi în mediul privat a început să pătrundă partidul cu regulile sale.

Nu doar PSD procedează de maniera asta, de a şantaja aleşii locali pentru a-şi trăda partidele. Şi alte formaţiuni au făcut asta de-a lungul timpului, dar parcă PSD mai mult ca alte partide. Frica de PSD pare mai mare. Şi dacă este atât de mare acum, când Ponta nu a ajuns la Cotroceni, mă întreb ce va fi după.

Adrian Năstase a pierdut alegerile în 2004 pentru că instaurase un sistem al fricii, care s-a întors împotriva lui. PSD încerca atunci, ca şi acum, să controleze tot. Iar electoratul a simţit pericolul şi a votat în consecinţă. Că nici Băsescu nu a fost ce trebuia să fie, este adevărat, dar şi dacă ieşea Năstase preşedinte… Acum, în 2014, situaţia începe să semene cu cea din 2004. Cu diferenţa că există un DNA şi o grămadă de televiziuni de ştiri, care oricât de părtinitoare ar fi, aduc informaţia în casele românilor. Cu Ponta preşedinte, va mai exista DNA? Dar presa incomodă?

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: