Trei ani de puşcărie cu suspendare pentru 8 brazi tăiaţi ilegal

Instanţele de judecată încep să facă lumină într-un dosar despre care Pandurul a relatat la vremea respectivă şi în care inculpatul din acest caz se declara complet nevinovat, ameninţând chiar cu un proces dacă i se mai atribuie „fapte nereale”.

Dumitru Bărbuţi, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Obştii de Moşneni din satele Arşeni-Grui, de la Muşeteşti, a fost anchetat de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu de mai multe ori în acest caz, de două ori el primind chiar neînceperea urmăririi penale.

Necazurile lui Bărbuţi au început cu trei ani în urmă, când poliţişti din cadrul IPJ Gorj, însoţiţi de reprezentanţi ai Direcţiei Silvice, au mers în control la Muşeteşti pentru a preveni eventuale tăieri ilegale de arbori. Pe un drum forestier au descoperit, astfel, câteva cioate de brad, care nu purtau marcajul ce ar fi permis tăierea legală a arborilor. Pădurarul din zonă, chemat la faţa locului i-a ajutat pe anchetatori să descopere că opt brazi fuseseră puşi la pământ pentru că aşa le ceruse preşedintele de la acea vreme al Obştii unor muncitori de la o firmă care se ocupa de tăieri în zonă, tăieri făcute însă în locurile marcate anume în acest sens.

Camionul cu brazi a fost plimbat pe la Bengeşti Ciocadia, acolo gaterul era închis, iar povestea a luat o turnură cu final nefericit pentru Dumitru Bărbuţi. Acesta a negat mereu că ar fi comis vreo ilegalitate, iar o bună perioadă de timp chiar a avut dreptate. Deciziile procurorilor prin care acesta era scos de sub urmărire penală au fost contestate în instanţă şi magistraţii au dispus de trei ori punerea acestuia sub urmărire penală, lucru care s-a şi întâmplat în cele din urmă. La sfârşitul anului trecut procurorii au finalizat un rechizitoriu în acest dosar, iar acum judecătorii au decis ca Bărbuţi, trecut de 60 de ani, pensionar fără cazier până acum, persoană respectabilă, să fie condamnat la trei ani de închisoare pentru infracţiuni la regimul silvic.

Pedeapsa este cu suspendare, pe un termen de încercare de 5 ani. El are de achitat şi aproape 4.000 de lei despăgubiri civile către Direcţia Silvică Gorj, dar şi cheltuieli judiciare de 1500 de lei. Bărbatul mai are însă numele şi în alte dosare de acelaşi gen, riscând să aibă probleme şi mai grave cu legea în perioada următoare. El mai are totuşi o şansă, sentinţa de acum nefiind una definitivă, putând să o atace cu recurs şi procesul să se reia la Tribunalul Gorj, unde trebuie să-i convingă pe judecători de nevinovăţia sa.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: