Trei cetăţeni de onoare post-mortem la Târgu Jiu

Trei foști gorjeni faimoși și apreciați în timpul vieții lor devin azi în mod oficial cetățeni de onoare ai orașului pe care l-au reprezentat cu mândrie, Consiliul Local urmând să se reunească la prânz într-o ședință solemnă, prin care sunt marcate și Zilele Orașului. Consilierii vor vota cu această ocazie și pentru ca titlul de „Cetățean de onoare” să fie acordat pentru Dumitru Bunoiu, Liviu Dafinescu și Pompiliu Marcea.

Cel dintâi de pe lista menționată a fost profesor și director ani de zile la Grupul Școlar ”Gheorghe Magheru”, viața sa sfârșindu-se brusc în 2008, în urma unui grav accident rutier. Chiar ieri familia lui Dumitru Bunoiu a comemorat șase ani de la dispariția acestuia, fostul dascăl decedând după câteva săptămâni de suferință, în urma accidentului din martie 2008.

Un alt dascăl de renume al Gorjului și faimos critic literar, specializat în opera lui Ioan Slavici, propus să devină cetățean de onoare al orașului, este Pompiliu Marcea, originar din satul Colibași, nu departe de Târgu Jiu. Decedat în urmă cu 29 de ani, acesta are din primăvară și un bust în curtea școlii care îi poartă numele, Marcea fiind tot timpul mândru de originile sale gorjene. În timpul vieții acesta a fost invitat să predea la facultăți de prestigiu din străinătate, dar a refuzat toate ofertele, fiind convins că misiunea vieții sale este să-i educe pe tinerii din România, deși astfel de oportunități în perioada regimului comuniste erau extrem de puține la număr.

Cel de-al treilea gorjean care devine de azi cetățean de onoare al municipiului, dar nu cel din urmă, este fostul director de la Ansamblul Artistic Doina Gorjului. Liviu Dafinescu a trecut în neființă în urmă cu zece ani, el fiind cel care a reușit să treacă ansamblul profesionist pe care îl conducea prin durerile tranziției către economia de piață.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: