Trucul cu Băsescu nu mai ţine

Victor Ponta a aflat ieri că trucul cu „Jos Băsescu!” nu mai ţine. Eternul scandal dintre cei doi nu mai interesează pe nimeni. Oricât s-a străduit Ponta să spună că i-a tăiat din buget preşedintelui, că a tăiat de la ANI, toată presa l-a taxat pentru modul absolut jalnic în care guvernul a gestionat finanţele ţării. În disperare de cauză, Ponta a încercat să sugereze că liberalii se ocupă, dar până la urmă a ales varianta care îl prinde cel mai bine. A ignorat realitatea tristă şi a spus victorios că la o aşa creştere economică de bună, nici măcar el nu se aştepta.

Guvernul a făcut ieri o rectificare negativă de buget, pentru că veniturile realizate au fost cu 3,8 miliarde de lei noi mai mici decât s-a prognozat. Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu banii noi, vă spun eu că în bani vechi asta înseamnă o tăiere de 38.000 de miliarde de lei vechi. Asta este nerealizarea guvernului Ponta în anul 2013, care se va traduce într-o creştere a deficitului bugetar pe de o parte, dar şi în tăieri masive de cheltuieli de la asigurări sociale, sănătate, investiţii etc.

Consiliul Fiscal a dat publicităţii ieri o analiză a execuţiei bugetare şi a mai scos la iveală şi alte minciuni spuse de Ponta în ultima vreme. Premierul a susţinut că firmele nu fac profit şi de aici nerealizarea veniturilor prognozate. Nimic mai fals. Cifrele arată că nerealizările sunt la impozitul pe salarii, la TVA şi accize. Dacă ar fi spus adevărul, Ponta ar fi fost nevoit să recunoască faptul că România a pierdut în acest an circa 100.000 de locuri de muncă, nu a creat 70.000, aşa cum susţin oficialii. În România au scăzut salariile, a scăzut consumul, se închid firme. O realitate pe care Ponta încearcă să o acopere acuzând Curtea Constituţională că încurajează evaziunea fiscală!!!! Doar pentru că Ponta a impus un act normativ neconstituţional care să reglementeze insolvenţa şi care dacă ar fi intrat în vigoare, ar fi distrus o altă parte a economiei, cea formată din firmele aflate în reorganizare. Mă întreb totuşi când o să dispară zâmbetul tâmp de pe faţa lui Ponta? Poate în decembrie, când românii vor primi primele facturi la încălzire.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: