Turceni intră pe piaţa energiei fotovoltaice

O nouă centrală fotovoltaică va livra energie în sistemul naţional. Este vorba de o investiţiei de peste 10 milioane de euro pe care autorităţile locale din Turceni vor să  o ducă la îndeplinire până la sfârşitul anului printr-un parteneriat public-privat. Şase agenţi economici din ţară dar şi din străinătate s-au arătat interesaţi de implementarea acestui proiect. Conform studiului de fezabilitate întocmit de primărie, centrala ar putea produce anual aproape 11.000 MW.

Inspiraţi de autorităţile locale din Târgu Cărbuneşti, reprezentanţii Primăriei Turceni s-au gândit că n-ar fi rău ca şi în localitate să existe, pe lângă o termocentrală şi un parc fotovoltaic. Aşa se face că au dispus întocmirea unui proiect în acest sens şi speră să îl şi ducă la îndeplinire anul acesta.  Cum parcul fotovoltaic costă milioane de euro, consilierii locali au stabilit ca planul să fie pus în aplicare printr-un parteneriat cu o firmă privată.  În această perioadă se primesc ofertele celor interesaţi, urmând ca selecţia să aibă loc la sfârşitul lunii, mai exact în data de 29 mai. Conform proiectului, parcul fotovoltaic se va întinde pe o suprafaţă de 28 de hectare, acolo unde în prezent terenul este folosit drept păşune de către localnici.

Centrala este concepută să producă circa 10MW/h. „Noi punem la dispoziţie terenul la confluenţa între Jilţ şi Jiu, societatea care va câştiga licitaţia va face investiţia. Proiectul a fost votat de 13 consilieri din cei 14 prezenţi şi a fost şi o abţinere. Puterea instalată este de 9,98MW/h şi o producţie anuală de 10.776MW. Conform studiului, 5 persoane vor lucra la parcul fotovoltaic pe perioada în care există investiţia. Este o investiţie destul de mare, cine va veni cu oferta cea mai bună va câştiga licitaţia”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul din Turceni.  

Firme străine vor produce energie verde la Turceni

Până în prezent, şase societăţi din ţară şi din străinătate s-au arătat interesate să investească în parcul fotovoltaic de la Turceni. Firma care va oferi autorităţilor locale cea mai mare sumă va câştiga licitaţia. Reprezentanţii primăriei spun că vor cel puţin jumătate din producţia de energie. “Vrem să luăm şi noi nişte bani din treaba asta. Se va acoperi consumul de curent al primăriei, al liceului, iluminatul public şi se va obţine şi o sumă de bani pentru bugetul local, m-ar mulţumi să-mi dea jumătate din câştigul lor”, a explicat primarul Gâlceavă.

Vizualizări: 318

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: