Turismul românesc (și-)a băgat pulometre

Zona Bran-Moeciu e mult mai frumoasă decât Valea Prahovei și stațiunile ei. Din mașină. De la adăpostul geamurilor și-al aerului condiționat, tradiția și frumusețea locurilor te împresoară, te umilește, mai-mai să plângi. Aveam nevoie să o simt mai de aproape. Să o gust, s-o pipăi și să urlu în ziar că este. Așa că am oprit în parcarea de vizavi de castelul Bran. Primul lucru care m-a izbit a fost că, în portbagajul unui taxi parcat fix la poarta castelului, câțiva localnici o puseseră de un barbut. Ce-ar fi zis Vlad Țepeș de i-ar fi văzut, oare? Pe undeva de înțeles, lângă parcare se înghesuiau vreo 5-6 cașcarabete cu suvenire. De aici, orice american sau australian sau chiar vest-european ar putea, teoretic, să-și cumpere o bucățică de Românie adevărată, un gram de tradiție ancestrală geto-dacă sau măcar un canin de vampir. Teoretic, repet.

De fapt, suvenirele de lângă Bran sunt cam așa (o să încerc să fac o listă cât mai completă): bibelouri, baloane, mingi de plajă, lasere de băgat în ochi la oameni, sabia lui Darth Vader, jucării dubioase, dinozauri de cauciuc, ii tradiționale și scumpe cu etichete pe care vezi că-s Made in China și multe modele de pulometru. Poate singurul produs pe care-l puteai găsi la toți cei șase întreprinzători care-și deschiseseră o afacere lângă Bran, pulometrul este un dispozitiv pe cât de amuzant, pe atât de ingenios, care are abilitatea de a măsura sexul masculin. Numele acestei creații nu e inventat de mine. Stă scris mare și îngroșat pe lemnul jucăriei. Pulometrul nu măsoară doar pe lungime, cum o poate face un lemn cu gradații de tip riglă, ci și în grosime. Pulometrul de grosime este o bucată de lemn cu patru găuri rotunde de mărimi diferite. De dorit ar fi ca fericitului cumpărător de suvenir de la Bran să i se potrivească jucăria în cea mai mare gaură a jucăriei. Cum pulometrul sărea în ochi, un cuplu de italieni îl examina cu curiozitate. ”Ma che cosa?”, se întreba italianca nelămurită. M-am apropiat de ei și le-am șoptit cu un ton savant: ”cazzo”. Nu știu cum se zice ”pentru” în italiană, așa că m-am rezumat la esențial.

Însuși faptul că străinii veniți în frumosul Bran pot oricând să-și bage știm-noi-ce în suvenirele de acolo mă face să am mare încredere în turismul românesc. The best is yet to come!

Vizualizări: 622

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: