Turişti blocaţi pe Transalpina. I-a surprins vremea de iarnă!

Noapte de coşmar pentru nouă turişti. Vremea potrivnică s-a instalat pe Transalpina luni seara, când unii turişti încă erau pe drum spre casele sau cabanele la care trebuiau să fie cazaţi. La cea mai înaltă cotă de pe şosea, la 2145, la Urdele, era deja iarnă în toată regula, după cum spun şi cei surprinşi de înrăutăţirea bruscă a condiţiilor meteo. Trei bărbaţi din comuna sibiană Jina au fost cei care au dat startul abandonurilor pe Transalpina, după ei alte trei maşini trăgând pe dreapta pentru că nu şi-au mai putut continua deplasarea.

Temperaturi negative, vânt puternic, gheaţă pe carosabil şi ceaţă – ingredientele „perfecte” pentru ca şoferii care s-au bazat pe maşinile lor să simtă că motoarele îi trădează tocmai când aveau nevoie mai mare de ele pentru a traversa muntele. „Până a urca la Urdele de la Novaci, la penultima curbă, la panta cea mare, am patinat şi maşina a luat-o înapoi cu mine. Nu am mai putut înainta pentru că patina la greu. Pe zi trecusem pe acolo, era totul uscat, frumos, nicio problemă, iar seara, la întoarcere, după Rânca, a început să fie gheaţă pe şosea de două degete. Sanie s-a făcut maşina cu mine în ea. S-a dus în şanţ în dreapta, că dacă se ducea în partea cealaltă, pe stânga, era prăpastia. Am rămas acolo împreună cu tata şi bunicul. Am stat toţi trei în maşină toată noaptea. Norocul că am avut rezervorul plin şi am putut să îl ţinem pornit ca să ne mai încălzim cât de cât”, a spus sibianul nevoit să facă o noapte albă pe Transalpina prin ger şi viscol.

Ajutor de urgenţă

În zorii zilei, cei blocaţi pe munte au putut să ia legătura cu autorităţile şi să le anunţe despre ce li s-a întâmplat. Angajaţii de la Drumurile Naţionale au fost primii care au urcat pe şosea pentru a împrăştia nisip şi sare. Gheaţa de pe şosea a făcut ca nici măcar maşinile acestora să nu poată înainta, împrăştierea materialului antiderapant făcându-se manual pe unele porţiuni de drum. În spatele acestora s-a aflat un echipaj de la Salvamont Rânca, salvatorii montani ajungând la turişti chiar când unora începuse să li se termine combustibilul în rezervor şi, probabil, nu ar mai fi rezistat prea mult în asemenea condiţii. „I-am ajutat să se încălzească şi apoi şi-au continuat drumul, după ce cei de la Drumurile Naţionale au împrăştiat sare şi nisip pe carosabil pentru a se putea circula”, a spus Ion Negrea, din cadrul Salvamont Rânca.

Bucuria turiştilor

Unii dintre turiştii blocaţi peste noapte pe munte au făcut apoi un scurt popas la stâna Ştefanu, acolo unde baciul Gheorghe Băbu le-a pregătit acestora o mămăliguţă fierbinte cu brânză proaspătă pentru a-i dezmorţi. În schimb, dinspre Rânca, iarna de pe munte părea ceva foarte frumos şi interesant pentru turiştii. Mulţi dintre şoferii care urcau spre munte făceau cale întoarsă, în timp ce alţii, mai „curajoşi”, îşi continua deplasarea, dornici fiind de „aventură”. „Este o perioadă minunată din an. Mergem spre Bihor şi ne bucurăm de ceea ce ne oferă natura. Acum, dacă mai e şi gheaţă pe jos, cu atât mai frumoasă va fi aventura pe acest drum deosebit”, a spus un şofer, în timp ce un altul, din Novaci, plecat să îşi recupereze animalele de pe munte, era mult mai precaut. „Ştiu munţii ăştia de o viaţă, dar când am văzut acum ce lunecuş e pe jos, am întors maşina şi aştept aici. Am nişte vaci pe munte, au rămas pe acolo şi trebuie să vină spre casă. Le aştept aici, că nu mă risc să urc”, a spus bărbatul.

În staţiune, un grup de vreo 10 turişti ieşise la plimbare şi se bucurau cu toţii de peisajul alb de pe munte. Şeful cabanierilor din staţiune, Constantin Pănescu, crede că iarna va fi una cu multă zăpadă pentru iubitorii muntelui dacă primele semne se arată încă de pe acum. „Anul trecut a nins la începutul lui octombrie şi aţi văzut ce iarnă am avut. Îi aşteptăm pe turişti cu drag, mai ales că şoseaua este bine întreţinută deocamdată de drumari. Dacă şi autorităţile locale s-ar fi ocupat de staţiune aşa cum ar fi trebuit, altfel ar fi stat lucrurile pentru noi toţi”, a menţionat Pănescu.

RESTRICŢII

Circulaţia pe DN 67C, între Rânca şi Obârşia Lotrului, va fi permisă autovehiculelor în intervalul orar 9:00 – 18:00, începând de miercuri, 26 septembrie 2018. Măsura a fost luată pentru ca utilajele să aibă timpul necesar pentru a acţiona, iar reprezentanţii companiei de drumuri să facă revizia drumului şi să asigure circulaţia în condiţii de siguranţă pentru participanţii la trafic.

Vizualizări: 782

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: