UCB, în consorţiu cu Universitatea „Babeş-Bolyai”

Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu a intrat într-un consorţiu universitar cu Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) şi cu mai multe institute de cercetare din ţară. Protocolul de constituire a Consorţiului „Transcarpatica” a fost semnat miercuri la Cluj-Napoca, prin intermediul căruia vor fi derulate mai multe proiecte. Din consorţiul ce-l are ca preşedinte pe rectorul Andrei Marga mai fac parte institute din Râmnicu-Vâlcea şi Craiova. Prin realizarea acestui parteneriat deputatul PSD Vasile Popeangă speră ca unele voci să se stingă.

Studenţii gorjeni vor avea posibilitatea să studieze cu profesori de la Universitatea din Cluj-Napoca sau să îşi susţină licenţa într-un mare centru universitar. Acest lucru va fi posibil graţie realizării Consorţiului „Transcarpatica”, din care va face parte UBB, UCB din Târgu Jiu, Institutul de Cercetări Ştiinţifice, Inginerie Tehnologică şi Proiectări, Mine si Lignit din Craiova, Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) din Râmnicu-Vâlcea, Centrul de Economia Industriei şi Serviciilor al Academiei Române, Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române şi alte instituţii reprezentative la nivel naţional. Rectorul UCB, Adrian Gorun spune că cei din Cluj au fost singurii din ţară care i-au tratat de la egal. „Au fost singurii din toate demersurile pe care le-au realizat care ne-au luat pe picior de parteneri egali”, spune Gorun. Contractul vizează colaborări pe toate domeniile. Este vorba de mobilităţi studenţeşti şi ale cadrelor didactice, de suplinirea necesarului de cadre didactice, în sensul că primii la care se va apela în caz de nevoie vor fi profesorii de specialitate din consorţiu. În acelaşi timp, toţi partenerii vor putea utiliza resursele rezultate din cercetare, precum şi infrastructura pe care o are fiecare dintre componentele respective.

Andrei Marga, profesor la UCB

Consorţiul este condus de rectorul UBB, Andrei Marga. Alegerile pentru preşedinte sunt pe patru ani. În Consiliul de Administraţie al acestui consorţiu universitatea din Cluj are patru reprezentanţi, respectiv Andrei Marga, prorectorii Pompei şi Cocean Nicolae Bocşan, precum şi Andrei Ciubuc, prefectul studenţilor. UCB are trei reprezentanţi în consiliul de administraţie, iar institutele au câte unul. Rectorul va avea aceeaşi autonomie, finanţarea consorţiului va fi din surse bugetare şi extrabugetare, cât şi din cercetare. „În ceea ce mă priveşte pe mine ca mandat eu pot spune acum că mi-am atins obiectivul. Este cea mai importantă realizare asocierea noastră cu Babeş Bolyai, dându-le posibilitatea lor să deschidă oficii de admitere”, spune rectorul Adrian Gorun. Tot acesta dă asigurări că din această toamnă Andrei Marga va preda un curs la Facultatea de Litere din Târgu Jiu. „La Andrei Marga nu se mai pune problema ca la Gheorghe Zamfir. Eu aş fi vrut ca Gheorghe Zamfir să fi realizat un pas foarte important aici în privinţa dezvoltării unei culturi muzicale şi valorificare a tradiţiilor”, mai menţionează Adrian Gorun.

Termene pentru profesorii din UCB

Mai mult decât atât, Gorun atrage atenţia că profesorii fără cercetare ştiinţifică din UCB nu au viaţă lungă în instituţia care acum are posibilitatea să îşi aleagă resursa umană. Le oferă totuşi o perioadă de graţie de un an de zile în care pot să îşi demonstreze calităţile de cercetători.

Vasile Popeangă, deputat PSD, speră ca în urma încheierii acestui acord unele voci din UCB să dispară. „Dacă există înţelegere se pot rezolva foarte multe probleme şi mai ales dacă sunt lăsate deoparte interesele personale care la un moment dat îşi fac apariţia în diverse instituţii şi în politică. O dată cu încheierea acestui protocol cred că Vocea UCB s-a stins, nu mai are obiect de activitate în perioada următoare şi ar trebui să ia o lecţie şi acei care au făcut parte din Vocea UCB că nu mor caii când vor câinii”, susţine Popeangă.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: