Ultimele zile ale expoziţiei spaţiale de la Craiova

O sferă imensă ocupă, de câteva zile, piața Mihai Viteazul din Craiova. Este pavilionul expozițional “Spațiul European” al Comisiei Europene, care a sosit în premieră în România, după ce a fost prezent, până acum, în alte 18 orașe europene. Expoziția se va afla în Craiova de pe 19 și până pe 27 aprilie, timp în care toți cei interesați de spațiu și de proiectele spațiale europene. De aducerea acestei expoziții europene la Craiova s-a ocupat europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu.

Reporter: De ce o expoziție spațială la Craiova?

Marian Jean Marinescu: Pentru a ilustra activitatea Uniunii Europene și a o aduce mai aproape de cetățeni. Este, dacă vreți, o campanie de informare interactivă despre ce face Uniunea Europeană, pentru că se cunosc mult prea puține lucruri despre proiectele UE și despre beneficiile pe care a fi membru al comunității europene le aduce. Legislația și proiectele europene ne influențează viața zi de zi, așa cum încerc să explic oamenilor peste tot pe unde merg prin țară. Iar expoziția aceasta va arăta cum sateliții europeni, de exemplu, pot contribui la perfecționarea agriculturii noastre, la un transport mai eficient ș.a.m.d.

Rep: Ne puteți da câteva detalii despre program?

MJM: Expoziția va fi deschisă între 19-27 aprilie între 9:00-19:00 de luni până vineri și între 10:00 și 22:00 în weekend. Cele trei sesiuni de 15 minute vor începe la 16:30, 17:30 și 18:30 în fiecare zi. Se va discuta despre Galileo, EGNOS și Copernicus, dar și despre ce beneficii pot fi pentru agricultură și despre cum pot contribui programele europene la dezvoltarea regiunii Oltenia.

Rep: Aţi menţionat de Galileo și EGNOS, proiecte ce v-au adus recent și un premiu, cel de Europarlamentarul Anului în Cercetare și Inovare. Despre ce este vorba?

MJM: Cunoașteți foarte bine, cu siguranță, GPS-ul. GPS-ul pe care îl folosim în navigație este un sistem american. Galileo va fi echivalentul european al GPS-ului american, un sistem de radionavigație prin satelit al Uniunii Europene. Iar EGNOS este un alt sistem care amplifică semnalele emise de GPS sau Galileo și le crește acuratețea și precizia. Galileo și EGNOS, dar și Copernicus, care este un alt sistem european, vor fi prezentate și în cadrul expoziției.

Rep: La ce să se aștepte vizitatorii expoziției?

MJM: La prezentări interactive, la discuții interesante cu experți. În fiecare zi vor fi câte trei sesiuni de informare, la 16:30, 17:30, 18:30. O sesiune interesantă, în opinia mea, va fi cea despre cum proiectele spațiale ale UE pot contribui la dezvoltarea regiunii noastre. O alta va fi despre agricultură, alta despre transportul pe mare. Cred că vizitatorii vor avea de unde alege, pentru că echipa care s-a ocupat de organizare a făcut o treabă exemplară. Sunt convins că va fi o expoziție reușită și vreau să felicit autoritățile locale și județene, pe această cale, pentru mobilizarea bună.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: