UM Sadu a dat blocuri gratis, în loc să stingă datoriile

Uzina Mecanică Sadu a cedat în ultimii ani mai multe obiective cu titlu gratuit Primăriei Bumbeşti Jiu, printre care un stadion, şase blocuri şi un club. Marius Borcan, angajat al uzinei şi preşedinte al Partidului Conservator, spune că această cedare gratuită de active nu a fost normală, câtă vreme uzina are datorii de peste trei milioane de lei noi pentru taxe şi impozite locale. Borcan crede că activele ar trebui recuperate, dar primarul Bobaru nici nu vrea să audă de aşa ceva. Directorul UM Sadu este mai paşnic şi susţine că părţile ar trebui să se aşeze la masă şi să discute problema. Uzina are şi alte active neproductive de care trebuie să scape, deoarece sunt purtătoare de taxe şi trebuie plătită paza acestora.

Marius Borcan consideră că UM Sadu ar trebui să fie scutită de la plata taxelor şi impozitelor locale în condiţiile în care primăria a preluat stadionul, clubul şi câteva blocuri. „Un număr de şase blocuri au fost date cu titlu gratuit, un club şi un stadion au fost luate prin anumite tertipuri, dar le vom recupera. Mi se pare normal să-ţi dau cu o mână şi să iau cu alta. Nu se poate să iei degeaba de la o instituţiei care se duce în cap. Mi se pare normal să dăm ceva în condiţiile în care ni se şterg şi nouă datoriile de la taxele şi impozitele locale. Am făcut demersuri să recuperăm clubul şi stadionul. Avem documentaţiile făcute şi va trebui să ne angajăm un avocat. Nu sunt de acord cu darea degeaba la nici o instituţie”, a declarat Marius Borcan.

Edilul local nici nu vrea să audă de pierderea acestor obiective. „Stadionul şi Casa de Cultură au fost preluate de către primărie în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Stadionul arată jalnic, iar noi l-am modernizat, s-au investit bani mulţi acolo. La fel arată şi Casa de Cultură, pe care intenţionăm să o reabilităm în perioada imediat următoare. Acele blocuri au fost preluate pe vremea când nu eram eu primar, dar prin preluarea activelor s-a făcut un lucru bun pentru comunitate”, a declarat Constantin Bobaru, primarul de la Bumbeşti Jiu.

Primăria vrea să preia şi alte active

Marius Borcan crede că activele au fost preluate cu prea multă uşurinţă de la UM Sadu. ”Hotărârile judecătoreşti respective au rămas definitive în prima instanţă şi nu e normal. Le vrem înapoi pentru că am primit o hârtie de la primărie prin care suntem datori cu o sumă de 3,26 milioane de lei la taxe şi impozite, ceea ce nu este corect şi normal. Tu iei de la mine degeaba, iar eu trebuie să-ţi plătesc?”, a precizat Borcan.

Primarul Bobaru spune că nu a constrâns Uzina Mecanică să plătească taxele şi impozitele locale. „Nu-i pune primarul să plătească taxele şi impozitele. Au avut şi au în continuare înţelegere din partea noastră. Debităm impozite şi taxe locale care derivă din legislaţia în vigoare”, a declarat Constantin Bobaru. Edilul local spune că va căuta să preia şi alte active. „Vom căuta să stingem aceste creanţe prin prerogativa dare în plată. Am făcut acest demers şi la 1 ianuarie 2007 pentru a nu îngreuna situaţia uzinei. Încercăm să identificăm şi alte active care ar putea fi preluate în beneficiul comunităţii”.

MEDIERE

Directorul UM Sadu crede că acest conflict se poate stinge în urma unor discuţii. „Cunosc povestea. Este o dispută mai veche a domnului Borcan cu Consiliul Local, dispută care s-a declanşat cu mult înainte de a veni eu. Cred că lucrurile se vor putea rezolva doar în condiţiile în care ne aşezăm cu toţii la masă şi discutăm. În momentul de faţă, avem mai multe active de care nu putem scăpa. Activele respective produc numai costuri, fără să producă venituri, costuri impuse de paza lor”, a declarat Gheorghe Stoica, directorul UM Sadu.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: