Un chirurg din Gorj a răbufnit: Am asistat neputincios la desființarea unei secții

Emoții mari în rândul mai multor medici de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. Doctorii au fost nevoiți să opereze un pacient suspect de coronavirus într-o sală obișnuită și nu în cea pe care au pregătit-o special pentru astfel de cazuri, dar care nu a putut fi folosită printr-o decizie a conducerii unității medicale. Medicii așteaptă acum cu groază rezultatul analizelor pentru pacientul pe care l-au operat la începutul acestei săptămâni. În plus, o folie de plastic și un costum pe care l-au cumpărat dintr-un magazin din oraș le-au stat drept echipament de protecție. Potrivit unor surse, bărbatul operat nu avea simptome, dar era în izolare.

Medicul chirurg Valentin Neagu a fost cel care a rupt tăcerea și a povestit întreaga întâmplare.  “Astazi (n.r. marți) am trait o zi trista. Am asistat neputincios la desfiintarea, practic, a unei sectii de chirurgie, din spitalul judetean, cu cincizeci de paturi, două săli de operatie, compartiment de chirurgie infantila si chirurgie toracica, două săli pentru pansamente, sala de mese, magazii, vestiare, camera de monitorizare a pacientilor. De mai bine de o saptamana, noi, chirurgii, am facut demersuri pentru stabilirea unui compartiment izolat de restul spitalului, in care accesul sa se faca direct din exterior, sa existe un cabinet de consultatii, in care pacientul suspect sau confirmat cu Covid-19 sa fie consultat de medicul specialist, care sa decida internare in chirurgie pentru operatie (sau in altă sectie) sau transfer la Boli Infectioase pentru tratament si izolare. De aici, pacientul internat sa mearga pe cel mai scurt drum spre sala de operatie, apoi spre patul de reanimare (toate la parter, in acelasi loc)”, a spus medicul.

Acesta a adăugat că fost pregătită inițial o sală de operații special pentru cazurile suspecte. Aceasta se află în apropierea Unității de Primiri Urgențe și este dotată cu oxigen. Au mai fost pregătite alte două saloane de Terapie Intensivă, patru paturi au fost dotate cu ventilatoare, există o cameră de decontaminare cu trei compartimente unde se poate dezbraca în siguranta personalul de costumul de protectie, se poate face dus si apoi se poate imbraca echipamentul obisnuit de spital. Cu toate acestea, primul pacient suspect de Covid 19 nu a fost operat aici. „Sambata seara a sosit o hartie de la conducerea spitalului in care era desemnata ca sala de operatii pentru pacientii suspecti sau confirmati cu Covid-19 , sala de operatii de la etajul III al blocului operator, ultimul etaj din spital, cu traseu al bolnavului infectat, prin unicul lift care deserveste intreg blocul operator (sectiile de chirurgie generala, infantila, toracica, plastica, ortopedie, urologie). Se mentiona că, dupa operatie, pacientul va fi plasat intr-un salon la etajul III sau in sectia ATI II, comună intregului spital”, a mai mărturisit medicul.

Echipamente de protecție improvizate: Costum de la Dedeman și nailon în picioare

Odată ce au operat primul pacient suspect de coronavirus, medicii așteaptă cu mari emoții rezultatul testului pentru Covid 19 pentru acest bolnav și se gândesc la ce e mai rău mai ales că și echipamentele de protecție lipsesc din unitatea medicală, iar doctorii se descurcă așa cum pot și apelează la improvizații. „Luni seara a sosit primul pacient suspect de contaminare cu virus, aflat in izolare la domiciliu, cu fiica venita din strainatate, prezentand o urgenta chirurgicala. Am reluat telefoanele, rugamintile, argumentele, sa se renunte la acest traseu criminal, al pacientului prin spital. Am asteptat inca 7 ore, dupa o garda de 24 de ore, un raspuns. Tacere. Toata lumea din biroul personal s-a acoperit de hartii si ne-a abandonat. Asadar, am operat pacientul unde au stabilit dansii, echipati in costume achizitionate de la Dedeman, cu saci de nailon ca protectie pentru incaltaminte, fara camera de decontaminare, fara a putea face dus, dupa interventie. Multumirile pacientului au fost o palida consolare. Ne intrebam cu totii daca rezultatul testului la virus va fi pozitiv. Ne intrebam cu totii daca familiile noastre, prietenii nostri, oamenii dragi vor mai fi in siguranta in acest spital”, a mai spus chirurgul Valentin Neagu.

Vizualizări: 13,114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: