Un contract de export de energie de la CEO, reziliat

Complexul Energetic Oltenia a pierdut o parte din banii pe care-i obţinea din contractele de livrare de energie la export. Contractele de energie încheiate pentru export au fost denunţate din cauza taxei de export pe care trebuie să o plătească traderii pentru rezervarea capacităţii de interconexiune, ATC. Producătorul din Gorj a vândut energie de milioane de euro firmelor Gen I Bucharest şi Alpiq, care nu mai vor acum să plătească această taxă. Drept urmare, au denunţat contractul.

Afirmaţia a fost făcută de directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. „Aveam 400 MW (energie livrată constant - n. red.) contractaţi de la 1 iulie. Au mai rămas doar 200 MW. Traderii au spus că nu pot suporta o taxă vamală mai mare de 2 euro“, a afirmat Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Oltenia pentru Ziarul Financiar.

Această taxă ATC a fost calculată de complex undeva la 2 euro, iar potrivit contractului orice diferenţă de preţ apare traderul trebuie să o plătească. Între timp această taxă a ajuns la 5 euro, iar cumpărătorii nu sunt dispuşi să plătească diferenţa de 3 euro. Dacă se va ajunge în situaţia în care cumpărătorul nu vrea să suporte diferenţa de 3 euro, potrivit contractului “Vânzătorul sau Cumpărătorul are dreptul sa denunţe unilateral contractul, fără a fi obligat să plătească nici o despăgubire pentru denunţare unilaterală”, se arată în contractul semnat de cele două părţi. Contractele pentru puterea de 400 MW reprezentau 10% din capacitatea de producţie în bandă a companiei, iar durata înţelegerilor era de 18 luni. CE Oltenia nu a reuşit să încheie contracte bilaterale pe piaţa internă, axându-se pe cele de export, însă nici nu acestea nu are noroc.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: