Un gorjean bolnav de gripă porcină, „tratat“ cu mii de doze de Tamiflu

Nu mai este un secret că spitalele din Gorj au mare deficit de medicamente. Singurul medicament ce se găseşte în cantităţi foarte mari în spitale este Tamiflu, folosit pentru tratarea gripei porcine. În acest an, mai exact la începutul acestei luni, a fost depistat un caz de gripă porcină.

În farmacii sunt însă mii de doze de Tamiflu, dar dacă vrei un calmant sigur nu găseşti.

Ministerul Sănătăţii aruncă banii pe apa sâmbetei. În condiţiile în care spitalele nu au bani să cumpere strictul necesar de medicamente pentru bolnavii internaţi, din cauza lipsei banilor, Ministerul Sănătăţii trimite mii de cutii cu medicamente pentru gripa nouă. Astfel, zilele trecute au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu peste 2800 de cutii de Tamiflu, capsule pentru tratarea virusului AH1N1, deşi au fost solicitate numai 10.

Dozele de vaccin, aproape de expirare

Pe lângă faptul că medicamentele se folosesc numai pentru această afecţiune, termenele de valabilitate expiră începând cu această lună. „Este adevărat că am primit zilele trecute de la Ministerul Sănătăţii peste 2800 de cutii de Tamifu, capsule pentru tratarea gripei porcine, dar nouă nu ne sunt necesare atâtea. Am solicitat numai 10 cutii şi au venit peste 2800. Nu aveam ce face cu atâtea şi cel mai probabil vor expira în farmacia spitalului, pentru că termenele de valabilitate sunt în februarie, martie, aprilie, şi cel mai târziu în iunie. Noi am anunţat şi pe cei de la Consiliul Judeţean despre acest lucru şi pe cei de la Ministerul Sănătăţii”, susţine Constantin Pălivan, director medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu.

Medicul şef al Secţiei de Boli Infecţioase, Vasilica Ionescu, nu vede utilitatea unui număr atât de mare de cutii de Tamiflu, în condiţiile în care la nivelul judeţului Gorj, în acest an, mai exact la începutul lunii februarie, a fost depistat un singur pacient cu virusul AH1N1. „Noi nu o să le putem folosi pe toate pentru că anul acesta am avut o persoană suspectată că ar fi infestată cu virusul AH1N1, care s-a şi confirmat”, a precizat Vasilica Ionescu, medic şef la Secţia de Boli Infecţioase.

„Şi anul trecut am primit tot atât de multe cutii de Tamiflu, dar nu le-am folosit. Ce-i drept am avut patru suspiciuni, dar nu s-au confirmat. Au expirat”

Vasilica Ionescu

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: