Diabeticii, trataţi cu medicamente rămase de la decedaţi

Situaţie fără precedent în judeţul Gorj pentru bolnavii de diabet. După ce în farmacii nu au mai găsit o mare parte din medicamente, starea de sănătate a diabeticilor s-a agravat şi au ajuns la spital. Nici aici situaţia nu este una foarte bună pentru că şi în secţia Endocrinologie lipsesc medicamente, în special insulina. Grav este faptul că pacienţii din spital sunt trataţi cu medicamente aduse de aparţinătorii bolnavilor care au decedat.

La nivelul judeţului Gorj sunt peste 10.500 de diabetici luaţi în evidenţă. Situaţia lor este una disperată, pentru că în farmacii o mare parte din medicamente nu se mai găsesc după ce furnizorii au sistat aprovizionarea pentru că nu şi-au primit banii la timp. „Nu am găsit medicamentele în farmacii. Dacă nu ai vreo pilă la farmacie să le iei pe sub mână nu ai de unde. Nu prea mai sunt medicamente de diabet în farmacii şi nu mai dau aşa la toată lumea. Am venit la spital că dacă nu mi-am mai luat tratamentul mi s-a făcut rău. Nici aici nu au medicamente”.  

În ultimele două zile, 25 de gorjeni au fost internaţi în Secţia de Endocrinologie, însă nici aici nu sunt medicamente. „Este foarte grav ce se întâmplă. Niciodată nu am trecut prin aşa ceva. Sunt foarte mulţi bolnavi. Stau şi câte doi sau trei în pat, dar asta este situaţie. Asta nu ar fi ceva ieşit din comun, pentru că bolnavii înţeleg situaţia, dar nu am insulină rapidă. Am aflat acum când am terminat ce am avut în secţie că la farmacia spitalului nu mai este”, a declarat Lucreţia Pîrcălăboiu, medic endocrinolog.

Trăiesc de pe urma morţilor

Îngrijorător este că s-a ajuns în situaţia în care diabeticii din spital sunt trataţi cu medicamente aduse de aparţinătorii bolnavilor care au decedat. „Dacă nu-şi ia tratamentul pot intra în comă şi pot sfârşi. De la farmacia spitalului lipsesc multe medicamente. Am medicamente de diabet aduse de aparţinătorii bolnavilor care au decedat, pentru că nu mai au ce face cu ele. Aşa am ajuns să tratăm bolnavii în spital. Mai vine câte o firmă cu mostre şi tot aşa”, spune Lucreţia Pîrcălăboiu

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu cunoaşte situaţia, însă nu poate face nimic din cauza lipsei banilor. „Este o situaţie fără precedent. Nu lipseşte numai insulina, lipsesc şi alte medicamente şi în alte secţii, nu numai la Endocrinologie, însă asta este situaţia. Nu sunt bani”, a declarat Constantin Pălivan, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: