Un nou continent ia naștere și  va schimba complet lumea

Potrivit celor mai recente date analizate de cercetători, harta lumii urmează să sufere modificări în viitorul apropiat. Oamenii de știință susțin că, în conformitate cu modelele lor, istoria geologică a Pământului va cunoaște un ciclu repetitiv, ducând la formarea unui nou continent cunoscut sub numele de Amasia.

După un detaliat proces de analiză a datelor colectate și a simulărilor computerizate, cercetătorii au ajuns la concluzia că Oceanul Pacific se reduce treptat în dimensiune. Această modificare va duce în cele din urmă la împingerea plăcilor tectonice care susțin continentele americane spre vest. Prin această mișcare, masele terestre ale Pământului se vor uni, conducând la apariția unui supercontinent nou.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Perth, Australia, a detaliat acest proces de formare a noului continent. Acest teritoriu emergent a fost numit Amasia. Cercetătorii afirmă în revista National Science Review că procesele de formare a supercontinentelor cunoscute anterior, Nuna, Rodinia și Pangeea, au implicat două etape finale distincte: introversia și extraversia.

Conform unui raport publicat în revista Science, înregistările geologice din perioada respectivă dezvăluie că au existat trei supercontinente în ultimele aproximativ două miliarde de ani. Primul, Nuna, s-a format cu aproape 1,8 miliarde de ani în urmă. Al doilea, Rodinia, a apărut acum aproximativ un miliard de ani, în timp ce cel mai recent, Pangeea, s-a format cu aproximativ 300 de milioane de ani în urmă.

Chuan Huang, cercetător în cadrul Grupului de Cercetare a Dinamicii Pământului de la Curtin University, a explicat că, în ultimele două miliarde de ani, continentele Pământului s-au unit în mod repetat pentru a forma un supercontinent la intervale de aproximativ 600 de milioane de ani, cunoscut sub numele de ciclul supercontinentelor. Aceasta înseamnă că actualele continente sunt susceptibile să se reunească într-un singur supercontinent în următoarele sute de milioane de ani.

Acest nou supercontinent rezultat din unirea teritoriilor a fost numit Amasia, datorită prezicerii că Oceanul Pacific se va închide treptat, spre deosebire de Oceanul Atlantic și Oceanul Indian. Această închidere se va produce în momentul în care continenta americă va intra în coliziune cu Asia. De asemenea, se anticipează că Australia va juca un rol important în acest proces, urmând să intre în coliziune cu Asia și să realizeze conexiunea dintre America și Asia după ce Oceanul Pacific se va închide.

Pe baza simulărilor realizate de echipa lui Huang, se estimează că în mai puțin de 300 de milioane de ani, Oceanul Pacific ar putea să se închidă, permițând astfel formarea Amasiei.

Vizualizări: 6,346

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: