Un nou focar de trichineloză în Gorj

Un nou focar de trichineloză a fost depistat în judeţul Gorj. Porcul infestat se afla în gospodăria unui cetăţean din comuna Cătunele, satul Lupoaia. Deşi animalul cântărea aproximativ 200 de kilograme, proprietarul nu va beneficia de nici un fel de despăgubire întrucât porcul nu a fost achiziţionat cu acte în regulă. Acesta este al doilea caz de trichineloză identificat la nivelul judeţului, după în urmă cu circa o săptămână un alt focar a fost depistat în comuna Peştişani.

Al doilea caz de trichineloză din Gorj a fost depistat în data de 17 decembrie, în satul Lupoaia, comuna Cătunele, la un porc domestic cu o greutate de aproximativ 200 kilograme. În urma depistării bolii carnea rezultată de la animalul respectiv a fost confiscată de autorităţile sanitar veterinare locale fiind incinerată în gospodăria proprietarului. “Deoarece animalul a fost neidentificat şi s-a achiziţionat fără respectarea legislaţiei sanitar veterinare în vigoare (fără documente de provenienţă) proprietarul porcului nu va beneficia de nici o despăgubire. Atragem atenţia din nou pe această cale că achiziţionarea de animale, inclusiv din specia porcine, se face prin respectarea legislaţiei”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj. În cazul în care animalul este cumpărat cu acte în regulă, proprietarul va fi despăgubit după evaluarea valorică a animalului la preţul pieţii. Medicii veterinari le recomandă tuturor gorjenilor să efectueze analiza cărnii de porc înainte de consumare.

TAXE

Costul examenului trichineloscopic este nesemnificativ în raport cu efectele bolii ce se poate fi transmisă omului. Taxele pentru controlul cărnii sunt la fel ca în anii trecuţi, respectiv 10 lei la circumscripţiile veterinare private şi 7 lei la cele de stat. La nivelul municipiului există patru laboratoare de analiză care funcţionează inclusiv sâmbăta şi duminica. 

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: