Un posibil război mondial şi dreptul nostru de veto

Conflictul din făşia Gaza e pe cale să antreneze întreaga lume, fie de o parte, fie de alta a protagoniştilor aflaţi în conflict.  Externalizarea conflictului dincolo de fâşia de pământ care de zeci de ani este motiv de scandal între israelieni  şi palestinieni va însemna un alt fel de război mondial, al treilea din epoca modernă. Poate ăsta este modul de ieşire din criza mondială, care nu dă semne că se va sfârşi în curând şi asta va confirma încă o dată că întotdeauna ieşirile din crizele economice mondiale se fac printr-un război devastator. Să ne ferească Dumnezeu de ce e mai rău, că Israelul este la o aruncătură de băţ de noi, iar angajamentele noastre internaţionale ne vor implica într-un eventual conflict mondial fără să vrem neapărat acest lucru.

În acest context, plecarea preşedintelui la Bruxelles  nu are numai componente economice legate de bugetul anului viitor, aşa cum pare să creadă premierul care nu mai conteneşte cu impunerea dreptului de veto, ci şi o componentă de politică mondială în noul context internaţional instalat odată cu reizbucnirea conflictului israeliano-palestinian.

Că veni vorba de dreptul de veto pe care premierul Ponta vrea să-l exercite preşedintele în numele României, dacă Europa nu ne va da banii de care avem nevoie, tind să-i dau dreptate preşedintelui care nu s-a grăbit să-l fâlfâie înainte de a fi nevoie. România, după vârtejul de astă vară, provocat de Ponta şi Antonescu, după prestaţia proastă în domeniul absorbţiei fondurilor europene şi după multe alte lucruri ştiute şi neştiute, nu cred că poate să se dea mare acolo şi să ameninţe. Istoria noastră ne spune că în Europa, chiar şi pe vremea când ea nu era organizată aşa, ne-am ţinut în trena când a Franţei, când a Germaniei şi am pierdut de fiecare dată pentru că vocea noastră nu e una care să facă Europa să tremure.

Cui îi e frică de România? Aş zice că nimănui. Una e să ameninţe cu dreptul de veto Anglia sau altă ţară cu o democraţie consolidată şi alta e să ameninţăm noi, să ieşim ca păduchele în frunte în condiţiile în care atunci când am primit banii europeni ori i-am furat, ori nu i-am luat. Nu mă îndoiesc că premierul va folosi marota cu dreptul de veto în toată campania electorală, acuzându-l pe preşedinte că e slab, vândut puterilor străine, că nu vrea să impună România pe linia întâi, că una, că alta.  Dacă ar avea un dram de minte ar în înţelege că ceea ce au făcut el şi prietenii lui în vara trecută a făcut atâta rău României cât n-o să reuşească nici un politician multă vreme de acum înainte.

Premierul mai bine ar fi atent la ce  se pregăteşte după 9 decembrie, decât la dreptul nostru de veto în Europa. Prietenul său Dragnea  mai are un pic şi-şi va băga în parlament şi căţelul şi purcelul pentru că secretara sa, frumuşică de altfel,  e pe cale să devină cel mai tânăr parlamentar roman la numai 23 de ani. Probabil că la Bucureşti, Dragnea suferă după mirosul cafelelor făcute de tinerică şi o vrea mai  aproape ca să simtă în fiecare zi aroma. Aroma cafelei, bineînţeles… Aşa că, domnule premier, până o să te dezmeticeşti din dreptul de veto o să-ţi tragă băieţii deştepţi din partidul pe care pretinzi că-l conduci  un altfel de drept de n-o să ştii de unde-ţi vine.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: