Unde ești, adolescență, cu bluzurile tele cu tot?

Când eram în școala generală, la sfârșit de an făceam ”reuniuni” cu clasa în sala de sport. Aduceam suc și prăjituri și dansam ”bluzuri”. Cred că atunci am început (fi-mi-ar capul al dracu) să privesc femeea ca pe un obiect și-un trofeu, pentru că eu cu Radu și cu Bogdan făceam mereu concurs care dansează bluz cu mai multe fete. Singurele emoții erau atunci când lansam invitația, pentru că eram extrem de timizi. Odată acceptată, emoțiile se risipeau dezamăgitor pentru parteneră. Nu mai simțeam absolut nimic, ne bălăngăneam mecanic de pe un picior pe altul, singurele tresăriri cardiace provenind, spre sfârșitul piesei, la gândul că, în următoarea pauză, va trebui s-o luăm de la capăt, cu altă fată, altă cerere în dans stângace: ”Dăăăăă, îîîîîî, ăăăăăă, danseeeeezi, hîhî?”. Ultima oară, în clasa a opta, am pierdut lamentabil locul 1, în fața ochilor albaștri ai lui Radu. De fapt, am pierdut și locul 2, pentru că și Bogdan avea ochii albaștri. Dar măcar m-am situat pe un binemeritat loc 3 din trei concurenți. Medalie de bronz, ce mai vreți?!

Dar gata, stop! Nu mai faceți copii! Duse-s bluzurile pe Al Green și Glenn Medeiros. Acum, balurile de liceu sunt un fel de petreceri ale unui Gatsby manelist. Nu în săli de sport, ci în cluburi jegoase unde un DJ vine și le dă copiilor ce vor să audă: manele, house și, bineînțeles, dubstep, acel zgomot care-ți face urechile să sângereze și creierul să se atrofieze disperat, chircindu-se la propriu de la oroarea undelor sonore care îl invadează.

Știu, știu. Conflictul dintre generații a fost mereu prezent. Știu, a fost un moment în care părinții și adulții în general erau îngroziți că rock'n'roll-ul va înlocui charlestonul sau blues-ul va scoate de pe piață șansonetele. Dar parcă de data asta chiar nu e același lucru. Parcă manelele nu sunt chiar moda pe care o vrem glorificată, când noi o să fim la andro și menopauze. Ce e de făcut, așadar? Simplu: votați mai inteligent. Cereți și biblioteci, nu numai spitale. Și profesori plătiți bine, nu doar funcționari publici. Faceți-o și faceți-o repede. Altfel dansul de nuntă al nepoților voștri va fi clasicul ”Florin Salam – Cap și pajură”.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: