Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită și la Târgu Jiu

Studenții din Republica Moldova care învață în cadrul Universității Constantin Brâncuși din Târgu Jiu au organizat duminică după-amiază și spre seară o serie de manifestări menite să le reamintească gorjenilor cei 98 de ai scurși de la unirea Basarabiei cu Patria Mamă. Cei care au ieșit la o plimbare prin centrul orașului au putut să se prindă nu doar într-o horă a unirii jucată de tinerii respectivi, ci și să deguste din produsele tradiționale pregătite de studentele din Moldova la Târgu Jiu.

Plăcintele cu varză sau cartofi au fost la fel de apreciate ca și ciocolatele produse la Chișinău cu sigla orașului și oferite gratuit gorjenilor aflați prin centrul orașului, calitatea acestora fiind apreciată de toată lumea.


Dacă la plăcinte au fost suficient de mulți „participanți”, degustătorii nu au mai venit și la Coloana Infinitului, acolo unde studenții basarabeni au intonat „Deșteaptă-te Române” și au aprins lampioane în culorile tricolorului. Tinerii spun că au ales parcul Coloanei pentru că știu că opera lui Brâncuși este un simbol al neamului românesc, speranța lor fiind ca și gorjenii să le fie alături în astfel de demersuri, unul dintre cei care le-au fost aproape fiind Costi Gârniceanu, un tânăr din Bustuchin venit special la Târgu Jiu. „Este un eveniment extrem de frumos pentru că azi, alături de frații mei basarabeni, pot serba pentru prima dată Unirea înfăptuită acum 98 de ani. Mă bucură lucrul acesta, mă bucur să le aud accentul și mă bucur că simt și ei românește, alături de noi”, a spus tânărul.
Studenții de la Chișinău spun că s-au adaptat repede traiului printre gorjeni, fiind bucuroși că au fost bine primiți în comunitate, la UCB învățând în prezent peste 60 de tineri de dincolo de Prut. Lampioanele înălțate de ei în culorile roșu, galben și albastru au avut o semnificație aparte, chiar dacă nu toate au vrut să își ia zborul. Vântul a făcut ca unele să ajungă în arborii din Parcul Coloanei sau pur și simplu să ia foc înainte de a se înălța, participanții fiind convinși că vremurile care vor veni vor fi mai bune decât vremea de duminică seara. „Vremea nu are cum să țină întotdeauna cu noi, car cu siguranță ne dorim ca timpul să țină cu noi și mă refer aici la momentul în care Basarabia va reveni la trupul țării, iar România va fi ce a fost înainte de 1940”, a spus unul dintre participanți.

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: