Următoarele 3-4 luni la UM Sadu vor fi critice

Într-o perioadă în care puținii angajați care mai sunt pe la puținele fabrici de prin județ se gândesc la primele de Paști, pentru salariații de la Uzina Mecanică Sadu veștile nu sunt deloc pe placul acestora, oficiali ai Ministerului Economiei comunicând că până spre sfârșitul verii situația va fi critică la singurul producător de muniție din județ. Precizarea este făcută într-o adresă oficială a Ministerului Economiei, ca răspuns la o interpelare a deputatului Niculina Mocioi cu privire la situația existentă la UM Sadu. Conform adresei respective, încasările în toată regia Romarm nu sunt la nivelul dorit de administrație și asta face ca lucrurile să nu evolueze așa cum și-ar dori șefii regiei.

„La nivelul ministerului și al companiei este cunoscută situația economico-financiară precară în care se află SC UM Sadu SA. Direcția de specialitate din minister și CN Romarm SA monitorizează permanent activitatea societății și sunt la curent cu deprecierea situației generale a acesteia, generată în principal de lipsa de comenzi și contracte, datorii către furnizori de circa un milion de euro și reclamații referitoare la calitatea unor produse livrate anterior, din partea unor beneficiari, încă nerezolvate. Având în vedere cele mai sus menționate, CN Romarm SA a decis detașarea unuia dintre directorii săi executivi ca director general la UM Sadu pe o perioadă de șase luni, cu scopul de a stopa declinul și de a stabiliza situația generală a uzinei. În contextul în care nu sunt posibile încasări imediate este de așteptat ca următoarele 3-4 luni să fie critice pentru societate”, se arată în răspunsul Ministerului Economiei dat deputatului de Gorj Niculina Mocioi.

În același răspuns guvernanții precizează că, împreună cu autoritățile locale și județene sunt „preocupaţi permanent” ca societatea să treacă prin perioada următoare „fără declanșarea unor procese ireversibile, cu consecințe nedorite pentru aceasta”. Uzina are în derulare un contract cu un partener străin care îi asigură un minimum de resurse de finanțare, dar efectele derulării contractului respectiv vor fi sesizabile de abia din vară încolo. UM Sadu ar avea nevoie de contracte lunare de 1,2 milioane dolari pentru a rezista pe piață cu personalul actual, Ministerul Economiei comunicând că pentru atingerea nivelului respectiv uzina poartă negocieri cu posibili parteneri externi. Negocierile se vor finaliza în perioada următoare, iar în cazul în care nu vor avea rezultatul scontat atunci se va putea vorbi despre o perioadă „critică” la uzină.

Excedentul de personal

Analiza făcută de Ministerul Economiei arată că uzina are în momentul de față „excedent” de personal, dar nu se au în vedere reduceri printre angajați. În urmă cu două decenii UM Sadu avea peste 12.000 de salariați, iar în prezent numărul acestora este sub 1.000, comenzile actuale punând în pericol și locurile de muncă ale acestora, variantă de reducere a numărului de angajați cu 10-15% fiind ieșirea acestora la pensie pe cale naturală. Ministerul Economiei apreciază că situația de acum este generată și de faptul că în ultimul an de zile uzina a avut nu mai puțin de 4 directori generali, timp în care nimeni nu a mai avut în vedere un program de investiții care să ducă creșterea producției, la încadrarea în costuri și la retehnologizarea și modernizarea producției. Cu aceleași utilaje din 1960, uzina este în pragul unui nou proces de restructurare, Ministerul Economiei menționând în adresa sa faptul că în baza Strategiei Industriei Naționale de Securitate, se va desfășura „restructurarea/ reorganizarea și concentrarea/ separarea capacităților militare de cele civile, după caz, proces în care va intra și UM Sadu”.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: