Urşi de împuşcat în Gorj

Liber la împuşcat urşi în Gorj. Nu pentru că ar fi atacat gorjenii, ci pentru că Direcţia Silvică Gorj eliberează autorizaţii de împuşcare a urşilor. Dar, pentru asta pasionaţii de vânătoare trebuie să bage adânc mana în buzunar.

Pe cele cinci fonduri de vânătoare ce aparţin Ocoalelor Silvice din Padeş, Tismana, Runcu şi Polovragi trăiesc 60 de urşi. Direcţia Silvică a primit aprobare pentru împuşcarea a doi urşi, deşi a solicitat vânarea a şase exemplare. „În urma verificărilor efectuate în teren s-a constatat că pe cele cinci fonduri de vânătoare, în urma evaluării, a ieşit un număr de 60 de urşi. Dintre aceştia noi am propus ca plan pentru sezonul de vânătoare 2012-2013, un număr de şase exemplare, dintre care, în urma unor analize de la ministerul de resort, a venit aprobarea pentru două piese”, a precizat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj.

Vânătorii dornici de un trofeu de urs trebuie să scoată sume mari de bani din buzunar pentru a putea vâna un astfel de exemplar. Autorizaţia pentru un astfel de exemplar este între 5.000 şi 7.000 de euro. „Autorizaţia pentru ieşirea în teren este 50 de euro şi în urma împuşcării şi evaluării trofeului se estimează la o valoare între 5 mii şi 7 mii de euro, în funcţie de trofeu”, a adăugat şeful Direcţiei Silvice. 

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj dă asigurări că ursul nu reprezintă un pericol pentru gorjeni. „În judeţul nostru nu există pericolul de rabie la urs. Din 1979, de când Direcţia Sanitar Veterinară Gorj ţine aceste evidenţe, nu a fost nici un caz de infectare cu rabie la urs’’, a precizat Ion Iliuţă, seful DSVSA Gorj. În judeţul Gorj există aproximativ 187 de exemplare de urs.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: