Ursul din Polovragi are 16 ani

Atmosferă de sărbătoare ieri în Piaţa Prefecturii unde autorităţile locale au asistat la alaiul sărbătorilor de iarnă. Şi în acest an s-a făcut remarcat Ansamblul Folcloric Polovragi care a aşteptat până la final ca să îşi etaleze jocurile şi cântecele specifice zonei din care provin. Ursul a fost în acest an Eduard Ruse, de 16 ani. Spectacolul a durat mai bine de două ore.

Ansamblul Folcloric Polovragi a făcut şi anul acesta spectacol în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Mai mulţi ciobani dar şi femei şi copii îmbrăcaţi în straie de sărbătoare au cântat colinde şi le-au urat târgujienilor sărbători fericite. Din programul celor de la Polovragi nu a lipsit nici dansul Ursului, interpretat anul acesta de un băiat de 16 ani din comuna Polovragi.

Eduard Ruse s-a îmbrăcat în urs pentru prima dată şi a jucat cu foc în faţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu. „Este pentru prima dată când m-am îmbrăcat în pielea ursului. Este piele adevărată cu vechime de zeci de ani. Este foarte frumos, este specific zonei din care vin şi sunt tradiţii pe care le păstrăm de ani de zile”, a declarat „ursul“ Eduard Ruse.

Din Ansamblul Folcloric Polovragi fac parte pe lângă copii şi oameni în toată firea, păstrători ai tradiţiei din moşi strămoşi. Ion Ciucă, cioban de meserie, face parte din ansamblu de mai bine de 30 de ani, fiind prezent aproape în fiecare an la alaiul sărbătorilor de iarnă din Târgu Jiu. La 63 de ani, Ion Ciucă a jucat ieri Caprele şi Ursul spre deliciul publicului. „Sunt tradiţii populare din bătrâni. De 30 de ani jucăm ursul, capra, mergem cu pluguşorul. Am învăţat şi noi de la părinţii noştri şi acum le transmitem mai departe copiilor, nepoţilor. Ne-am pregătit mult pentru acest spectacol chiar dacă venim în fiecare an şi suntem deja obişnuiţi cu programul”, a declarat Ion Ciucă.

La alaiul sărbătorilor de iarnă au fost prezenţi peste 250 de colindători din toate zonele judeţului printre care Teleşti, Crasna, Baia de Fier, Bărbăteşti, Padeş, Turburea dar şi un grup de colindători din Mehedinţi.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: