USL Gorj, o coaliţie guvernată de legea junglei

Uniunea Social Liberală este „varză” la Gorj. Liderii locali ai PSD şi PNL din zeci de comune şi oraşe se atacă zilnic în media locală. Dacă acum se fac javre, ciolănari sau nebuni, nu ştim cum ar mai putea peste câteva luni să apară la braţ, susţinându-se reciproc. Deşi atacurile din cadrul USL Gorj persistă de luni bune, cei trei lideri locali nu fac sau nu pot face nimic pentru stoparea lor. Cu un Florin Cârciumaru preocupat mai mult de primărie decât de PSD, cu un Dian Popescu preocupat de afaceri şi de imagine mai mult decât de PNL şi cu un Ilie Petrescu ignorat de cei doi parteneri, USL a devenit o coaliţie în care guvernează legea junglei.

O monitorizare a declaraţiilor publice făcute în ultimele luni de liderii locali ai USL arată că uniunea nu funcţionează în zeci de localităţi din Gorj, în ciuda declaraţiilor pompoase ale liderilor judeţeni, care susţin că au semnat protocol pentru USL Total în judeţ. USL Total înseamnă candidaţi comuni la primării şi liste comune de consilieri, unde PSD să aibă jumătate din locurile eligibile, iar Alianţa de Centru Dreapta formată din PNL şi PC să aibă cealaltă jumătate. Radio Infinit a monitorizat cel mai bine cum funcţionează USL la bază, iar concluziile ar trebui să fie îngrijorătoare pentru cei trei co-preşedinţi. Printre localităţile unde USL este condus de ambiţii locale se numără Târgu Cărbuneşti, Motru, Bumbeşti Jiu, Turceni, Tismana, Novaci, Prigoria, Câlnic, Ciuperceni, Scoarţa, Bălăneşti, Băleşti şi altele.

Atacuri elegante şi jigniri

Nu mai departe de ieri, preşedintele PNL Târgu Cărbuneşti, primarul Mihai Mazilu, le-a transmis social democraţilor că „ar fi elegant să candideze pe liste separate”. Mazilu crede că USL trebuie să recunoască faptul că liberalii şi social-democraţii nu se înţeleg în multe localităţi. „Trebuie să recunoaştem că este o realitate obiectivă nu numai la Cărbuneşti, ci peste tot. Eu cred că, dacă liberalii ar avea propria listă iar social-democraţii pe-a lor, ar fi atraşi mai mulţi votanţi”. Social-democratul Cristian Toader Pasti spune că elegant din partea lui Mazilu ar fi fost să propună nu numai liste separate de consilieri, ci şi candidaţi separaţi la funcţia de primar. „Nu poţi merge cu un candidat unic la primar, susţinut de USL, dar cu trei liste separate de consilieri ale PNL, PSD şi PC”, crede fostul primar.

Dacă la Cărbuneşti limbajul politicienilor este acceptabil, recordul negativ a fost stabilit de Gheorghe Fometescu, preşedintele PSD Ciuperceni. Acesta nu vrea sub nicio formă să îl susţină pe liberalul Dumitru Tăloi pentru un nou mandat, motivând că „nu a intrat în politică să susţină nişte javre”. Prin protocolul USL, liberalii vor nominaliza candidatul pentru Primăria Ciuperceni, dar lui Fometescu nu îi pasă. Spune că Tăloi nu a terminat nici un proiect moştenit de la el, astfel că PSD susţine un tânăr inginer pentru funcţia de primar.

Primarii cu procente mari nu acceptă vice de la parteneri

Politica oficială a USL este aceea ca primarul PSD să accepte viceprimar ACD şi invers. Primarii actuali, obişnuiţi cu majoritate largă în consiliu şi cu vice agreat, nici nu vor să audă de aşa ceva.

Primarul PSD de la Băleşti, Aristică Paicu, a spus că în localitatea sa paritatea nu va fi de 1:1 ci de 5:1. Adică la cinci pesedişti, un liberal sau un conservator. Paicu exclude posibilitatea ca viceprimarul să fie de la PNL, un partid care aproape nu există la Băleşti. Protocolul este obligatoriu, îi dă replica Mădălin Ungureanu, preşedintele PNL Băleşti, care nu acceptă altă variantă decât jumătate din consilieri şi viceprimarul.

Acolo unde liberalii sunt jupâni, gândirea este la fel. Primarul din Turceni Ion Iordache spune că nu are nicio problemă cu PSD pentru că acest partid nu există în localitate. Nici primarul din Drăguţeşti, Vasile Moşoiu, nu este dispus să cedeze pesediştilor mai mult de trei locuri de consilier local şi exclude varianta cu viceprimar PSD.

Social-democratul Dorin Hanu, primarul din Motru, nu le dă aproape nimic partenerilor. „Le-am făcut o propunere concretă: vor fi 11 posturi eligibile. PSD-ul ia 9 iar PNL-ul 2. Le dau posibilitatea să-şi conserve mandatele” a declarat Hanu la Interviurile Infinit FM. Dorin Hanu refuză în continuare să negocieze postul de viceprimar în cadrul USL. „N-am ce să discut pe tema asta. Viceprimarul va fi al meu”, spune primarul, care le recomandă liberalilor să candideze pe liste separate.

Război deschis la Câlnic şi Prigoria

Cele mai mediatizate conflicte din USL sunt cele de la Prigoria şi Câlnic, localităţi unde cu greu liberalii şi social democraţii au semnat protocoalele. Dacă primarul PSD de la Prigoria Emil Răgman spune că nu are nevoie de PNL să câştige alegerile, liberala Iuliana Iliescu îi cere să respecte protocolul. Printre altele, să îşi pună soţul viceprimar, aspect respins vehement de Răgman.

La Câlnic, primarul liberal Dumitru Vulpe a reuşit să îl determine de partenerul de la PSD Dumitru Tatomir să plece din partid şi să se îndrepte spre UNPR. După ce a decapitat PSD-ul, Vulpe spune că şi la Câlnic coaliţia funcţionează… aşa cum trebuie.

PC face figuraţie în USL

Conservatorii spun şi ei cu jumătate de gură că vor 10% din candidaturile de primar. Adică să desemneze candidaţi în şapte localităţi, plus Novaci care le-ar reveni de drept, actualul primar Pantelimon Todea fiind de la PC. Pesedistul Gheorghe Porumbel nici nu se gândeşte să nu candideze la Novaci, în timp ce USL a decis deja că localitatea revine PNL, care va propune candidatura lui Dumitru Leuştean, fost director la Drumurile Naţionale.

Preşedintele PC Gorj Ilie Petrescu încearcă să vocifereze, dar nu prea poate, pentru că influentul lider PNL Gorj Dian Popescu face demersuri pentru a-şi pune naşul, pe Corneliu Vişoianu, şef peste conservatorii gorjeni.

TISMANA

Candidatul USL va fi desemnat de liberali, care îl curtează pe actualul primar PDL Costel Buzianu. O mişcare pe care pesediştii nu o agreează. Consilierul Marian Slivilescu de la PSD vrea să candideze el, aşa că exclude susţinerea unui democrat-liberal şi ameninţă cu demisia. „Pot să-şi dea demisia toţi, nu e problema noastră”, i-a replicat vicepreşedintele PNL Gorj Gheorghe Orzan.

SCOARŢA

USL ar trebui să îl susţină pe actualul primar liberal Aurelian Cotârlău. Acesta nu prea este bine văzut de localnici, iar pesedistul Ion Stamatoiu susţine că cetăţenii îl vor pe el primar. Ar vrea un sondaj pentru desemnarea candidatului, variantă respinsă de PNL, care cere respectarea protocolului.

ŢICLENI

Candidatul USL ar fi trebuit să revină liberalilor, dar Dian Popescu l-a cedat celor de la PSD pentru că este cumnat cu actualul primar democrat-liberal Ilie Ungureanu. Patru pesedişti îşi doresc să candideze, printre aceştia fiind fostul primar Constantin Mazilu şi fostul şef al Spitalului Târgu-Cărbuneşti, Aristică Moroşanu.

BĂLĂNEŞTI

Candidatul USL va fi pesedist, cel mai probabil Laurenţiu Briceag. Liberalul Călin Simionescu, care a fost aproape de o victorie în 2008, vrea să candideze, fiind dispus să renunţe la partid, dacă nu există altă cale.

BUMBEŞTI JIU

Actualul primar Constantin Bobaru este atacat permanent de doi parteneri de coaliţie, pesedistul Eftemie Popescu şi conservatorul Dumitru Borcan. Acuzele celor doi sunt de natură penală, dar, oficial, coaliţia funcţionează ca unsă.

BENGEŞTI CIOCADIA

La Bengeşti Ciocadia primarul este PSD, dar admirator declarat al liderului PDL Gorj Ion Ruşeţ. Victor Geogia a spus despre consilierii USL din localitate că nu fac nimic şi că nu au iniţiat nici un proiect de hotărâre.

BOLBOŞI

Edilul PSD din Bolboşi Viorel Croitoru nu crede în ruptul capului că trebuie să cedeze  postul de viceprimar liberalilor conform protocolului USL. Primarul spune că la el în comună USL-ul nu funcţionează, iar liberalii, dacă vor postul de viceprimar, trebuie să-i convingă pe oameni să-i voteze. Viorel Croitoru spune ironic că „face asta doar dacă trece Doru Mituică, actualul viceprimar, de la PSD la PNL”.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: