USR - PLUS, tăcere asurzitoare pe cazul Sorina

Îmi puneam mari speranțe în USR și PLUS, le vedeam ca două partide dornice să reconstruiască statul român din temelii. Un stat mâncat de cancerul corupției, birocrației, incompetenței, nepotismului, atențiilor, abuzului de putere și așa mai departe.

Cazul fetiței de opt ani din Baia de Aramă, dată spre adopție unor americani împotriva voinței ei, apoi luată târâș de un procuror, sub atenta supraveghere a mascaților, arată o putreziciune nu doar a statului român, ci și lipsa de suflet a unor reprezentanți ai săi.

Cazul Sorina arată cum este România din multe puncte de vedere. Arată cum funcționarii DGASPC fac manevre pentru a ține copiii în sistem, ca să își păstreze ei locurile de muncă. Arată cum posturile de asistent maternal sunt condiționate de șpăgi date funcționarilor, copilul nefiind important pentru ei. Arată cum un judecător decide o adopție, în ciuda opoziției copilului, care vrea să rămână în familia care l-a crescut. Arată cum același judecător invocă un refuz de adopție al asistentei maternale, deși ulterior acel refuz a fost urmat de zece cereri de adopție.

Sorina nu a devenit brusc copilul americanilor, doar pentru că există o hotărâre judecătorească definitivă. Orice avocat știe că hotărârea trebuie pusă în executare, abia apoi Sorina ar fi avut alți părinți. Cu toate acestea, DGASPC Mehedinți a reziliat contractul de muncă al asistentului maternal, înainte de punerea în executare, pentru a-l acuza de lipsire de libertate, ca să urgenteze punerea în aplicare a hotărârii. Nu vă miroare a șpagă? Pentru că fetița a refuzat să meargă cu noii părinți, chiar și atunci când au vrut să o ia de la școală, o procuroare a mers acolo în percheziție, ridicând copilul! O percheziție nu este anunțată niciodată, dar procuroarea a luat cu ea americanii, avocatul acestora și doi angajați ai Protecției Copilului Mehedinți care să o acopere cu hârtii. Nu vă pute a abuz?

Toate aceste abuzuri ale statului i-au lăsat reci pe liderii USR și PLUS. Unii nu s-au pronunțat deloc, alții au criticat curentul anti-american sau anti-procurori care s-a creat. Este evident că unii încearcă să manipuleze povestea, pentru a arăta că Justiția are bube și că americanii fac ce vor în țara noastră. Dar e ăsta un motiv să închideți ochii la toate aceste anomalii?

Am mai văzut la unii liderii USR-PLUS că zic așa, cu superioritate, că asistenta maternală ținea copilul pentru bani, că altfel îl înfia. Le este prea lene să se documenteze, să afle că funcționara DGASPC, care îi percepea o taxă de protecție de 100 de lei pe lună, o determina să semneze anumite hârtii, altfel risca să piardă copilul. Să vă spun un lucru pe care familia Șărămăt l-a făcut pentru Sorina. S-a zbătut să afle cine este mama naturală a Sorinei și a avut grijă ca aceasta să fie prezentă în prima zi de școală a micuței. Atunci s-au cunoscut. Asta după ce șase ani cei de la DGASPC s-au mulțumit să consemneze că părinții fetiței nu sunt de găsit, fără să o caute. Oare ce vă spune acest gest al asistentei maternale și al soțului acesteia? Sunt ei doar niște străini preocupați să câștige un salariu de la stat? Mie mi se pare că sunt niște oameni care o iubesc pe Sorina.

Ce am mai citit la puținii politicieni de la USR-PLUS care s-au pronunțat pe caz. Că românii sunt de vină, că au refuzat să adopte o fetiță de etnie romă. Revin și spun că funcționarii de la Protecția Copilului, dacă nu sunt șpăguiți, doar se prefac că ajută copiii să își găsească părinți, interesul lor fiind să îi aibă la număr.

Dacă mergi la orice loc de joacă din România, auzi discutându-se despre cazul Sorina. Dacă mergi cu un taxi, vine vorba de cazul Sorina. Dacă ieși la o cafea, la masa vecină se discută despre această poveste. Și totuși, liderii USR - PLUS ne vorbesc doar despre unde își fac vacanțele, despre cum reînnoiesc ei Europa sau cât de dure sunt negocierile despre cine să fie viitorul președinte și cine viitorul premier.

Am scris acest editorial după ce am vorbit cu vreo zece amici care până săptămâna trecută erau votanți/simpatizanți USR-PLUS, iar acum sunt nedumeriți. Niciunul nu este anti-american, niciunul nu este consumator de Antena 3. Cu toții sunt însă dezamăgiți că povestea care pe ei i-a sensibilizat este tratată superficial și cam de sus de oamenii despre care au crezut că vor să schimbe România în bine.

P.S.: Felicitări procurorului general, care a cerut instanței care Sorina să rămână în țară o perioadă, până când se administrează probe în dosar, a cerut revizuirea sentinței de adopție, dar și consiliere psihologică pentru fetiță. Cum a reacționat familia adoptatoare? Cică au cerut sprijinul Ambasadei SUA. Vedem ce urmează.

Vizualizări: 2,862

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: