Vasile Gheorghe i-a cântat lui Ceauşescu la ureche

Clarinetistul Vasile Gheorghe, în prezent profesor la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu, a făcut parte timp de 20 de ani din Ansamblul  «Călușul» Scornicești. I-a cântat la ureche lui Ceaușescu, i-a cunoscut familia și a mers în turnee peste mări și țări. Ar putea trăi din amintirile pe care le-a acumulat în tot acest timp luni de zile. Deși a avut ocazia să rămână în străinătate înainte de Revoluție, cât și după, Vasile Gheorghe s-a întors tot timpul acasă pentru că i se făcea dor de plaiurile natale.

Vasile Gheorghe a fost unul dintre instrumentiștii de seamă ai Ansamblului ”Călușul”, cunoscut ca emblema comunei prezidențiale Scornicești. ”Am fost 20 de ani clarinetist la Ansamblul «Călușul» Scornicești, ansamblul lui Ceaușescu. I-am cântat la ureche lui Ceaușescu. Venea la Scornicești, locul în care s-a născut, împreună cu Nicu, cu Zoia. De fiecare dată când venea dădeam spectacole. Vorbea cu noi ca oricare. De obicei sora lui Ceaușescu, Elena Bărbulescu, mergea cu noi în turnee în străinătate”, spune Vasile Gheorghe. Profesorul de la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu își amintește cum era familia lui Ceaușescu. ”Familia lui Nicolae Ceaușescu era numeroasă, erau oameni simpli cu care m-am înțeles bine. Nu aveau probleme cu noi. Eu eram singurul clarinetist din acel ansamblu, iar din el făceau parte cei mai buni instrumentiști. Am văzut multe țări în acea perioadă, am fost în turnee în Anglia, Italia, Franța, am ajuns chiar și în Emiratele Arabe Unite sau în Oman. În Oman l-am avut colaborator chiar și pe Tudor Gheorghe, vestitul rapsod”, menționează acesta. Dintre toți marii actori cu care a colaborat în timpul spectacolelor, Dem Rădulescu l-a impresionat cel mai mult. ”Pot să spun că în acea perioadă, în spectacolele date de Ansamblul «Călușul» la Sala Palatului din București, am colaborat cu toți actorii mari ai țării, cu Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Radu Zaharescu sau cu interpreții Irina Loghin, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca. Mie îmi plăcea foarte mult Dem Rădulescu pentru că era foarte deștept. Era un om cultivat”, își mai amintește Vasile Gheorghe.

Impresionat de Ghiţă Mureşan

După ce s-a despărțit de ansamblul de la Scornicești, în 1989, Vasile Gheorghe a activat în Ansamblul Doina Oltului. În Franța l-a întâlnit chiar și pe baschetbalistul Ghiță Mureșan, care l-a uimit prin înălțimea sa. ”Eram în Franța și aveam spectacol. A venit la noi într-o zi și Ghiță Mureșan, care lucra acolo. Eu eram impresionat de înălțimea lui. A stat cu noi la masă. El stătea pe un scaun mic și noi în picioare și era mai înalt decât noi. Îmi amintesc că am făcut fotografii cu el și am mers la antrenamentele sale”, mai povestește acesta. Însă raiul a zis că este în Kuweit. ”Am mers la cel mai mare restaurant de acolo, iar când  am intrat în hotel credeam că mă aflu într-un parc. Era ca în rai”, menționează acesta.

A învățat singur să cânte

Vasile Gheorghe a învățat să cânte de unul singur. Avantajul său a fost că a avut ureche muzicală. Cu multă muncă a reușit să își împlinească visul.  ”Am început să cânt din clasele primare. Eu sunt din județul Argeș, din Cerbu. Singur am învățat să cânt la fluier și la muzicuță. Pe vremea aceea erau și niște naiuri din plastic de jucărie și eu cântam melodii cu ele. În clasa a V-a am susținut examen la Liceul de Muzică din Pitești și am început să cânt cu clarinetul. În liceu am făcut muzică clasică și am studiat foarte mult. Mie îmi plăcea și folclorul. Poate această pasiune pentru muzică mi-a fost transmisă. Eu am avut și un bunic ce cânta la caval”, menționează profesorul de la Școala Populară din Târgu Jiu. Tot timpul îi învăța și pe alții să cânte. ”Mie nu îmi arăta nimeni, am avut ureche muzicală. Ascultam melodia, o scriam pe note și o studiam. Cred că acesta a fost unul dintre marile avantaje ale mele. Și acum mă folosesc de aceeași metodă pentru a-i învăța  pe elevii mei. E grea muzica, e legată de matematică, dar trebuie să mai ai și talent. Cred că pentru a reuși în muzică e nevoie de 30% talent și 70% muncă”, explică clarinetistul Vasile Gheorghe.

ÎMPLINIRE

”În sufletul meu sunt multimiliardar. Aș putea trăi cu lunile din amintirile pe care le am. Din anul 1996 sunt profesor la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu și am 30 de elevi pe care îi învăț să cânte la saxofon. Saxofonul este instrumentul la care poți să cânți orice fel de muzică”

Vizualizări: 522

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: