Venirea lui Cioloş, pregătită de Ponta

Venirea lui Dacian Cioloş la guvernare este pregătită de luni bune în laboratoare politice şi doar printr-o întâmplare nefericită căderea guvernului Ponta a fost determinată de tragedia de la Colectiv. Cioloş are deja şi o echipă de miniştri, câtă vreme luni îi va prezenta deja în parlament, cu tot cu programul de guvernare. Acum are discuţii formale cu liderii de partide, care în mod cert ştiu mai mult decât spun la televizor şi probabil vom afla cândva ce nu spun şi de ce nu spun acum.

Chiar şi mărirea de salarii pentru miniştri şi premier, de la o mie la patru mii de euro, a fost făcută acum câteva luni pentru a pregăti venirea lui Cioloş şi a tehnocraţilor lui care deja muncesc pe salarii similare. Ponta chiar s-a opus măsurii, că doar el nu trăieşte din salariu, şi a încercat să pună propunerea în spinarea lui Oprea, că el era în Turcia la aşa-zisul tratament. Până la urmă a fost adoptată, cel mai probabil la presiuni externe. Nu este o bucurie atunci când politicienii adoptă măsuri bune la presiuni externe, pentru că asta înseamnă că tot aşa de bine pot fi presaţi pentru a lua măsuri rele pentru ţara noastră.

Ponta s-a agăţat probabil de scaunul de premier mai mult decât era de aşteptat. Lumea nu a ieşit în stradă nici Ponta a plecat în străinătate pentru un tratament banal, nici când a anunţat că demolează o autostradă nou-nouţă, nici când s-a aflat că naşul Oprea a folosit de mii de ori ilegal coloana oficială. Şi, mai ales, nu a ieşit în stradă când primul ministru în funcţie nu a demisionat, deşi a fost trimis în judecată pentru corupţie. S-a produs însă o tragedie, iar românii au răbufnit. Unii spun că o tragedie provocată, dar până la un prim rezultat al anchetei, sunt greu de făcut astfel de speculaţii. Şi dacă nu ar fi fost tragedia de la Colectiv, tensiunea socială provocată de nesimţirea unor politicieni era una ridicată şi până la urmă tot ar fi fost undeva o scânteie.

Chiar dacă declarativ toţi liderii de partide se arată dispuşi să îl susţină pe Cioloş, în fapt i-au dat o primă lovitură. Deputaţii au votat aproape în unanimitate mărirea salariilor bugetarilor, fără a avea un studiu de impact. Dacă vor continua nu măsuri populiste, invitându-l pe Cioloş să găsească soluţii, viitorul cabinet nu va avea viaţă lungă.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: