VERDICT: Ginecologii șpăgari nu mai pot profesa ca medici

La nici două luni și jumătate de când au fost prinși în flagrant luând mită de la pacientele pe care urmau să le opereze prin cezariană, cei trei medici ginecologi de la Spitalul de Urgență din Târgu Cărbunești și-au primit ieri pedepsele pentru faptele de care au fost acuzați în instanță. Cei trei au primit pedepse cu suspendare, dar nu vor mai putea profesa meseria pentru care s-au pregătit sau, după caz, în care au lucrat o viață întreagă.

Dana Uțupanu și Aurelian Dobran, împreună cu anestezistul Grigore Dinu, au pledat „vinovat” săptămâna trecută la ultimul termen din acest proces, magistratul Laura Mihaela Sarcină având nevoie de câteva zile pentru a delibera. Ieri instanța a făcut publică sentința în cazul medicilor care la începutul anului erau ridicați pentru că luau bani de la paciente, verdictul netrimițându-i în spatele gratiilor. Pentru fiecare în parte magistratul de caz a decis 2 ani de închisoare, executarea fiind suspendată pentru o perioadă de patru ani, timp în care, evident, cei în cauză ar trebui să nu încalce legea deloc pentru a evita o nouă încătușare.

Decizia cea mai importantă a instanței o reprezintă însă poate faptul că celor trei li se interzice să mai profeseze meseria de medic, fiind pentru prima dată când oameni în halate albe judecați pentru luare de mită sunt și dezbrăcați de halatul drag lor. E drept că sentința nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Craiova, inculpații fiind obligați însă să plătească și cheltuieli judiciare statului în cuantum de 1300 de lei fiecare. În plus, prin verdictul de ieri, instanța a decis ca măsura arestului la domiciliu pentru fiecare dintre ei să înceteze, fapt care le va permite medicilor să poată să plece de acasă.

Faptele

Pe 9 ianuarie soțul unei gravide internate la Spitalul de Urgență din Târgu Cărbunești a pus piciorul în prag atunci când a aflat că operația de cezariană îl costă 1900 de lei. El s-a dus la Parchet și s-a autodenunțat că va da mită, pe fir intrând organele de anchetă penală, în câteva ore medicii fiind înregistrați video și audio despre cum își negociau sau împărțeau banii, pe parcursul cercetărilor și alte paciente plângându-se de faptul că au trebuit să dea bani pentru a fi operate sau măcar băgate în seamă de către cadrele medicale, lucru care, de altfel, se întâmplă mai pe la toate spitalele din țară, de altfel…

Cei trei ginecologi au fost reținuți și apoi arestați preventiv, iar ulterior, după ce au fost trimiși în judecată, au rămas în arest la domiciliu, procesul de la Tribunalul Gorj derulându-se extrem de rapid pentru că fiecare dintre inculpați a decis să recunoască faptele de care era acuzat. Legea oferă pedepse mai blânde în astfel de situații și asta explică și de ce niciunul dintre medici nu se mai întoarce după gratii, situația lor fiind considerată de anchetatori un exemplu pentru alți confrați de breaslă care își tratează pacientele doar contra unor sume de bani sau „mici atenții”…

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: